Spionii serviciilor secrete, scoși din umbră de molimă. Misiune imposibilă?
- Tudor Borcea
- 25 aprilie 2020, 18:08
Obiectivele Beijingului sunt numeroase: să-i facă pe oameni să uite originea chineză a contaminării și confuzia începutului epidemiei, dar și să promoveze modelul său politic în lupta împotriva Covid-19 și, în sfârșit, să laude solidaritatea Chinei cu restul lumii prin trimiterea în Europa și în Statele Unite a sute de de milioane de măști.
Moscova este direct suspectată de tentativă de destabilizare a democrațiilor. La 17 martie, Financial Times a dezvăluit conținutul unui studiu realizat de serviciile diplomatice ale Uniunii Europene. Acesta avertizează Bruxellesul cu privire la propaganda serviciilor ruse destinate să semene „panică, frică și confuzie” pentru a submina moralul populațiilor occidentale în plină criză sanitară.
Între 22 ianuarie și mijlocul lunii martie, europenii au înregistrat 80 de cazuri de conturi false legate de „statul rus” în franceză, engleză, germană, spaniolă sau chiar italiană.
În Marea Britanie, serviciile de informații se pregătesc pentru perioada de post-izolare și subliniază amenințarea puterii chineze.
La jumătatea lunii aprilie, comunitatea de informații a alertat guvernul cu privire la riscurile spionajului și investițiilor chineze ostile în companiile de vârf ale Majestății Sale, în special în comunicațiile digitale și inteligență artificială.
Serviciile de informații au interpelat guvernul cu privire la necesitatea de a limita numărul studenților chinezi în laboratoarele de cercetare.
Potrivit agenției Bloomberg, Paris, dar și Berlin, Viena și Berna au fost abordate de compania Palantir pentru a urmări răspândirea virusului și pentru a urma măsuri post-izolare. Creat cu bani de la CIA, Palantir este un furnizor de software de analiză a big data.
Compania își asumă responsabilitatea pentru legăturile sale cu comunitatea americană de informații. Principalii săi clienți sunt CIA, NSA, FBI, pușcașii marini ai SUA, Forțele Aeriene ale SUA, Forțele Speciale ...
Comunitatea franceză de informații s-a mobilizat totuși pentru a bloca apropierea dintre spitalele din Paris (AP-HP) și Palantir. Compania americană și-a propus să ajute AP-HP să localizeze și să analizeze răspândirea bolii, dar și să gestioneze stocurile de materiale și medicamente.
Pentru Alain Juillet, problema nu este utilizarea serviciilor de informații sau a metodelor acestora. Potrivit lui, totul trebuie făcut pentru a bloca răspândirea pandemiei.
„Problema este că absolut nimic nu garantează că aceste mijloace nu vor fi folosite mâine, cu ocazia altor crize”, spune el.