Spionii serviciilor secrete, scoși din umbră de molimă. Misiune imposibilă?

Spionii serviciilor secrete, scoși din umbră de molimă. Misiune imposibilă?

Unele state își trimit în misiune spionii pentru tot felul de operațiuni: monitorizarea populației, urmărirea bolnavilor, propagandă, modelarea minții oamenilor prin resuscitarea „agitprop-ului” și chiar acapararea piețelor de echipamente medicale.

Și totuși, potrivit unei informații Reuters din 30 martie, spionii americani întâmpină dificultăți în colectarea informațiilor despre impactul Covid-19 în China, Coreea de Nord, Rusia și Iran.

Rusia și Statele Unite nu sunt singurele țări care își lansează agenții în luptă.

În Israel, Shin Bet, serviciul de informații interne, a primit misiune din partea primului ministru de a monitoriza mișcările bolnavilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abilitățile serviciilor israeliene în domeniul supravegherii sunt de renume mondial. Datorită instrumentelor informatice, ele colectează, agregă și încrucișează informații de pe telefoanele mobile, rețelele sociale, camerele de supraveghere video, etc, neavând nici o dificultate de a obține și analiza un volum impresionant de date.

În ultimele săptămâni, spionii israelieni au primit sprijin din partea armatei pentru a face față crizei de sănătate: la sfârșitul lunii martie, Jerusalem Post a dezvăluit că Sayeret Maskal, o unitate de elită a forțelor speciale, a fost dislocată pentru a asigura aprovizionarea spitalelor cu aparate respiratorii.

Spionii israelieni se angajează, de asemenea, în bătălia pentru achiziția de echipamente medicale, cum ar fi măști sau aparate respiratori. Și nu sunt singurii, dacă judecăm după declarațiile făcute la sfârșitul lunii trecute de un oficial al Mossad: „În prezent, toate țările sunt angajate într-o luptă acerbă și secretă pentru a prelua controlul asupra unei oferte limitate de aparate respiratorii, și cu orice preț”.

Chiar dacă asta înseamnă să pună mâna pe materiale comandate și plătite de alte țări, a precizat el.

Idem în China, unde tehnologiile de supraveghere au trecut la un nivel superior. „Chinezii au camere capabile să facă recunoașterea facială a unei persoane care poartă o mască”, se îngrijorează Alain Juillet.

Beijing are, de asemenea, companii de renume mondial în domeniul analizelor de date masive care utilizează software de inteligență artificială: Xiaomi, Huawei, Hikvision...

Recent, guvernul i-a solicitat companiei MiningLamp ajutorul în lupta contra coronavirus prin monitorizarea populației, potrivit Intelligence Online.

Agențiile europene și americane de informații indică activismul serviciilor chineze și ruse pe rețelele de socializare. Ele denunță „fermele de troli” și acuză Rusia și China că activează și alimentează mii de conturi false pentru a manipula opinia publică occidentală.