Spionii ruși susțin că au salvat viața unui jurnalist urmărit de serviciile de informații ale Ucrainei

Spionii ruși susțin că au salvat viața unui jurnalist urmărit de serviciile de informații ale Ucrainei

În timpul unei întâlniri de luni la Procuratura Generală din Moscova, președintele rus Vladimir Putin a făcut o acuzație șocantă, anunțând arestarea mai multor asasini acuzați care ar fi intenționat să-l omoare pe proeminentul jurnalist de la televiziunea de stat rusă și credinciosul Vladimir Soloviov.

„În această dimineață, organele FSB au oprit activitățile unui grup terorist care plănuia un atac și uciderea unui proeminent jurnalist de televiziune rusă”, a declarat Putin, susținând că acest complot a fost orchestrat de „oficiali diplomatici de rang înalt din Europa și Statele Unite” care se străduiesc să divizeze societatea rusă și să „distrugă Rusia din interior”.

Complotul împotriva unui jurnalist

Putin a susținut că eșecul Occidentului de a se impune pe frontul informațional al războiului din Ucraina l-a determinat „să recurgă la teroare, să organizeze uciderea jurnaliștilor noștri”. El a adăugat: „Cunoaștem numele sponsorilor de la agențiile de informații occidentale, în primul rând – desigur – de la CIA a Statelor Unite, care lucrează cu serviciile de securitate ale Ucrainei”.

Renumita agenție de informații FSB a Rusiei a lansat un videoclip cu arestările, precum și așa-numitele imagini „în spatele scenei” cu agenți care caută și confiscă bunurile care se presupune că au fost găsite în apartamentul suspecților, care au fost postate integral de presa de stat. Imaginile au arătat o serie de articole așezate în apartament, inclusiv o fotografie a lui Adolf Hitler, șase pașapoarte ucrainene cu aspect impecabil, o perucă blondă și tricouri nou-nouțe, împodobite cu svastici care păreau să aibă cute proaspete de la expedierea recentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda unor găuri evidente în narațiunea oficială a așa-numitului complot de asasinat, Kremlinul pare să-și păstreze povestea. Luni, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Alexander Bortnikov, a declarat pentru postul rusesc Rossiya-1 că un grup de șase neo-naziști ruși intenționează să-l omoare pe prezentatorul TV de stat Vladimir Soloviov, la ordinul serviciilor de securitate ale Ucrainei.

În interviul său cu instituția media de stat RIA Novosti, Soloviov a spus că nu a observat că este urmărit și a mulțumit FSB pentru că i-a salvat viața. Dar bazele acuzațiilor de luni par să fi fost puse cu câteva zile înainte: cu două zile înainte de arestări, Soloviov a susținut că în timpul alergării sale de dimineață, a fost atacat de persoane necunoscute.

Jurnaliștii care condamnă Ucraina

Soloviov, un susținător al invaziei Ucrainei de către Rusia, l-a acuzat fără temei pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a condus presupusul complot de asasinare a acestuia și a susținut că a fost vizat pentru că este un jurnalist evreu. Rossiya-1 a raportat că „asasinii neo-naziști” au recunoscut că au planificat uciderea altor personalități din mass-media de stat, arătând un clip fără nume a cărui față era încețoșată, care a spus că au plănuit să elimine gazdele TV de stat Dmitri Kiselyov, șeful de la RT Margarita Simonyan, soțul ei Tigran Keosayan, precum și experții pro-Putin Olga Skabeeva și Evgeni Popov.

În timpul unei emisiuni de luni seara a emisiunii de stat 60 Minutes, Olga Skabeeva a concluzionat: „Ucraina a devenit oficial sponsorul terorismului”. La începutul lunii aprilie, în timpul convorbirii sale telefonice cu președintele american Joe Biden, Zelenski a cerut Statelor Unite să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului. Acuzațiile de astăzi urmăresc să arunce această acuzație înapoi în mâinile Ucrainei.

Deschizându-și spectacolul de seară, Soloviov a părut absolut amețit în timp ce discuta despre presupusul complot de a-l ucide. El a chicotit că trebuie să răspundă la apeluri și să acorde interviuri despre arestări și a râs despre modul în care președintele Ucrainei trebuie să fi orchestrat schema din gelozie profesională. După cum se dovedește, Soloviov nu părea să ia presupusele atentate la viața sa la fel de în serios cum a luat confiscarea vilelor sale italiene din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Yahoo News.