Evenimentul Zilei > International > Spionii francezi avertizaseră încă din 2004 despre pericolele din laboratoarele chinezilor!
Spionii francezi avertizaseră încă din 2004 despre pericolele din laboratoarele chinezilor!

Spionii francezi avertizaseră încă din 2004 despre pericolele din laboratoarele chinezilor!

Cu 11 ani înainte de inaugurarea Institutului de Virologie Wuhan, serviciile de informații franceze au avertizat Parisul că în China măsurile de biosecuritate sunt slabe și există riscul unei „scurgeri catastrofală”, scrie Daily Mail.

Politicienii au ales să ignore, însă, toate avertismentele. Era în anul 2004, iar actualul negociator al Brexitului din partea UE, Michel Barnier, era ministrul de externe al Franței. Jacques Chirac, președintele din acel moment al Republicii, a fost și el implicat, notează dailymail.co.uk. Chirac este cel care a cerut să fie înființat institutul din Wuhan după izbucnirea epidemiei de  SARS din 2003 .

Împreună cu premierul său Jean-Pierre Raffarin, Chirac a promis finanțare și expertiză franceză în schimbul unei părți a drepturilor de autor intelectuale asupra descoperirilor laboratorului. Nu riscurile pentru sănătatea publică îl interesau pe președintele francez, nici eventualele descoperiri. Chirac vedea în acest acord numai  o șansă de a consolida comerțul cu China.

Și asta în ciuda faptului că serviciile secrete  franceze au vorbit, de asemenea și despre riscul a Parisul să piardă controlul asupra instalației, iar Beijingul să folosească facilitățile oferite de laborator  pentru a fabrica arme biologice. În 2015, pe când laboratorul se pregătea pentru deschidere, s-a dovedit că aceste avertismente erau cât se poate de întemeiate.  Arhitecții francezi ai proiectului s-au plâns că reprezentanții Partidului Comunist din China i-au pus pe linie moartă.

Mai mult, cei 50 de oameni de știință francezi, care trebuiau să-i ajute pe chinezi să conducă laboratorul în mod corespunzător, nu au mai mers, până la urmă, în China.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: