Spionaj american la Seul: opoziţia sud-coreeană cere o anchetă
- Adriana Popescu
- 13 aprilie 2023, 09:39
Opoziţia sud-coreeană a cerut Seulului să deschidă o anchetă cu privire la presupusul spionaj efectuat de Statele Unite în ţară, după scurgerea de documente care par să indice că Washingtonul şi-a supravegheat aliatul asiatic.
Documente clasificate americane deosebit de sensibile divulgate online par să indice că Statele Unite au spionat consilieri ai preşedintelui Yoon Suk Yeol în materie de securitate naţională pentru a garanta livrări de arme Ucrainei.
Anunţul privind aceste scurgeri a provocat critici în Coreea de Sud pe tema vulnerabilităţii conumicaţiilor în cadrul unor administraţii cheie ale ţării, precum preşedinţia. Opozanţi politici au acuzat guvernul că încearcă să marginalizeze incidentul şi să liniştească relaţiile cu aliatul american, înaintea unei vizite a dlui Yoon la Washington în aprilie.
Numeroase documente ce trebuie autentificate
Guvernul trebuie să facă lumină deplină asupra alegaţiilor privind ascultări şi, dacă ele se dovedesc adevărate, trebuie să obţină scuze din partea Statelor Unite şi garanţia că nu se va mai întâmpla", a declarat miercuri Lee Jae-myung, şeful Partidului democrat, aflat în opoziţie. Preşedinţia sud-coreeană a încercat marţi să minimizeze importanţa acestei scurgeri, calificând drept falsificate "un numar semnificativ" al acestor fişiere.
Zeci de fotografii de documente circulă de cel puţin câteva săptămâni pe reţelele sociale şi serviciile de mesagerie ca Twitter, Telegram şi Discord. Pentagonul a spus că se străduie să determine dacă documentele sunt autentice şi a declarat că cel puţin unul dintre ele pare să fi fost modificat, notează lefigaro.fr
O copie a unuia din documentele care s-au scurs, obţinută de AFP, se referă la discuţii între înalţi oficiali ai securităţii naţionale sud-coreene, care îşi pun întrebări referitoare la furnizarea, către Ucraina, de arme şi muniţii produse în ţara lor şi riscurile unei eventuale încălcări a doctrinei naţionale care ar putea decurge de aici. Linia sud-coreeană este într-adevar să nu vândă nicio armă ţărilor aflate în război. Un oficial a sugerat să se exporte muniţii în Polonia pentru a ocoli această măsură, potrivit documentului.
(Traducerea Rador)