Carsten Linke, un fost locotenent-colonel în serviciul de spionaj al Germaniei, Bundesnachrichtendienst (BND), este acuzat de spionaj și înaltă trădare pentru că a vândut documente secrete Rusiei.
Wagner ar avea la dispoziție informații vitale de la un spion din Germania. Se desfășoară cel mai grav caz de spionaj din istoria recentă a Germaniei, care a pus în pericol securitatea națională și a aliaților săi.
Un fost militar a vândut secrete către Wagner
Linke, care lucra în domeniul spionajului electronic și apoi în cel al securității interne, a contactat FSB, serviciul de informații al Rusiei, la jumătatea anului trecut.
El le-a oferit zeci de pagini de documente secrete, primind în schimb 200.000 de euro, de la Wagner.
Printre documentele furnizate de Linke se aflau și informații despre cum BND și alte agenții occidentale au reușit să intercepteze comunicațiile grupării Wagner. Wagner este o companie militară privată rusă implicată în conflictul din estul Ucrainei.
73 de pagini cu informații secrete, în mâinile mercenarilor Wagner
După ce a primit aceste informații, Wagner și-a schimbat platforma de mesagerie, scăpând de supravegherea spionilor occidentali.De asemenea, FSB i-a cerut lui Linke să le furnizeze date despre sistemele de rachete occidentale livrate Ucrainei.
Potrivit Der Spiegel susține că cele 73 de pagini de documente pe care Linke le-ar fi înmânat rușilor ar fi inclus dovezi că BND și alte agenții occidentale au reușit să acceseze serviciul intern de mesagerie al Wagner, o companie militară privată rusă care conducea în acel moment un atac asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, scrieThe Times.
Linke a fost arestat în septembrie anul trecut, după ce a fost depistat de contraspionajul german. El va fi judecat săptămâna viitoare, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viață. Șeful BND, Bruno Kahl, a încercat să minimalizeze impactul trădării lui Linke, dar presa germană a dezvăluit că acesta avea opinii extremiste și simpatiza partidul de dreapta Alternativa pentru Germania.
Cărți despre Vladimir Putin, plătite din Rusia
Un jurnalist german ar fi primit cel puțin 600.000 de euro în plăți offshore nedezvăluite de la companii ce au legătură cu un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin, potrivit unui dosar scurs către presă și citat de The Guardian
Hubert Seipel, un regizor și autor premiat, a primit mai multe tranșe de bani sugerează documentele, în timp ce lucra la două cărți. Ambele lucrări descriu ascensiunea lui Vladimir Putin la putere și sunt favorabile dictatorului de la Kremin.