Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care participă împreună cu Israelul la studiile clinice pentru un nou medicament anti COVID-19.
Medicamentul se numește EXO-CD24, iar studiile clinice programate de săptămâna viitoare în trei mari spitale din Grecia sunt rezultatul întâlnirii avute în luna februarie la Ierusalim de premierii Benjamin Netanyahu și Kyriakos Mitsotakis. Medicamentul testat în prima etapă de medicul israelian Nadir Arber îi ajută în special pe pacienții a căror sănătate se degradează semnificativ. Cu mai multe explicații de la Atena Mihaela Lambrinidou.
Doctorul israelian Nadir Arber, profesor în medicină și gastroenterologie de la centrul medical și Universitatea din Tel Aviv, s-a aflat la Atena în săptămâna premergătoare Sărbătorilor pascale și s-a întâlnit cu omologii greci și șeful comisiei sanitare naționale pentru COVID-19, Sotiris Tsiodras, pentru a pune la punct ultimele amănunte ale acestei colaborări.
Faza inițială a testelor clinice s-a desfășurat cu mare succes în Israel, iar faza a doua a testelor se va desfășura în Grecia pe un număr mult mai mare de pacienți. Medicamentul se inhalează direct în plămâni și reduce complicațiile grave provocate de COVID-19, acționează fără efecte secundare și combate așa-numita furtună de citokine, care este responsabilă pentru deteriorarea rapidă a multor pacienți cu COVID-19, care ajung în final să își piardă viața.
Cum va fi administrat medicamentul anti-COVID -19
În paralel, medicamentul provoacă o supra stimulare a sistemului imunitar. În Grecia, tratamentului pentru COVID-19 va fi administrat la pacienții spitalizați cu severitate intermediară și critică timp de cinci zile. Grecia are cel mai mare număr de decese raportate la un milion din Europa și un număr foarte mare de pacienți intubați la terapie intensive, potrivit RRA.
Testarea medicamentului în faza a doua a se va desfășura doar în țara noastră pentru a se examina doza, eficacitatea și siguranța acestuia. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, va urma faza a treia testelor clinice, aceasta fiind şi cea mai importantă fază la care vor participa și alte țări pentru ca medicamentul să poată primi aprobare internațională.
Sotiris Tsiodras, omologul grec al lui Nadir Arber, a subliniat că acesta este un nou studiu la care cercetătorii greci participă cu entuziasm. Studiul utilizează o nouă metodă de transport a unui medicament nou bazat pe nanoparticule extracelulare, implicat în procesele intercelulare, este ieftin și eficient, fiind nevoie să fie administrat doar o doză pe zi, timp de cinci zile, iar recuperarea pacienților este rapidă, așa cum au arătat studiile clinice efectuate în Israel.