Speranța de viață a românilor a scăzut cu 1, 4 ani în pandemie. Tot mai mulți nu ajung să se bucure de pensie
- Ionel Sclavone
- 3 februarie 2022, 06:15
Creșterea vârstei de pensionare, proiect propus de PNL, stârnește o nouă dispută în coaliția de guvernare. În vreme ce liberalii spun că vor munci mai mult acei cetățeni care vor dori, social-democrații se opun motivând că speranța de viață a românilor este mult mai scăzută.
PNL, prin președintele partidului, Florin Cîțu, a anunțat intenția de a majora vârsta de pensionare până la 70 de ani. El a precizat că proiectul vizează un sistem voluntar, iar nu unul obligatoriu. Practic, spune Cîțu, cei care dorescă să lucreze mai mult vor avea dreptul să o facă, prin lege.
„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu”, a declarat Florin Cîțu.
Potrivit spuselor sale, deși nu este un proiect obligatoriu, o astfel de măsură ar putea ajuta bugetul public. În plus, susține Cîțu, creșterea vârstei de pensionare s-a implementat la nivelul tuturor statelor din Europa. El a confirmat că majorarea vîrstei de pensionare este prevăzută și în PNRR.
„Nu este ceva la care ţinem foarte mult, dar ca să credem că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul şi vedem că în toată Europa s-a făcut. Este în PNRR, până la urmă trebuie să ne uităm, dar, repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni, expertiza, informaţiile, toate sunt la Guvern. Când o să avem şi un proiect de pensii, un proiect al legii salarizării şi un proiect al reformei administraţiei publice putem să discutăm despre ele”, a mai precizat șeful PNL cu privire la proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul și dă posibilitatea pensionării la 70 de ani.
Florin Cîțu explică ce este PNRR
În acest context, Florin Cîțu a respins ideea renegocierii PNRR, susținută de PSD, atrâgând atenția că acest program este unul de reformă și nu are legătură cu creșterea pensiilor.
„În PNRR nu este vorba doar despre creşterea pensiilor, de fapt nu este despre asta în PNRR. Dacă era vorba doar de creşterea pensiilor, nici nu puneam în PNRR, luam un Excel, făceam acolo un tabel şi vedeam cât cresc pensiile şi gata, mergeam toţi acasă. PNRR este despre reforma sistemului de pensii, asta înseamnă că avem nevoie de o legislaţie separată pentru pensiile militarilor, etc.
Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să ne dea un sistem de pensii sustenabil, asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. Sunt mai multe lucruri acolo, de aceea PNRR înseamnă reformă, nu înseamnă creşterea pensiilor”, a afirmat liderul PNL.
Știrea șocantă prezentată de PSD
Proiectul de majorare a vârstei de pensionare la 70 de ani nu este agreat, însă, la nivelul PSD. Pensiile, majorarea acestora, este una dintre temele de campanie pe care se bazează social-democrații. Iar aceștia nu sunt dispuși să piardă alegători susținând un astfel de proiect, total nepopular. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirmă că în România nu poate fi crescută vârsta de pensionare. Aceasta deoarece speranţa de viaţă a scăzut, iar speranţa de viaţă sănătoasă este „incomparabil mai mică” comparativ cu cea din Uniunea Europeană. Oficialul PSD a dat ca exemplu un studiu Eurostat care arată că în 2021, speranța de viață în România ar fi scăzut cu 1,4 ani.
„Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti). În România un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni), dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8. La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din ţările Europei Centrale şi de Est, dar pensionarele trăiesc mai puţin sănătos comparativ cu celelalte ţări”, a transmis purtătorul de cuvânt al PSD pe Facebook.
Creșterea speranței de viață trebuie să fie prioritară
El a arătat că prioritar, înainte de creșterea vârstei de pensionare este rezolvarea problemelor care duc la reducerea speranței de viață.
„Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană. Haideţi să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realităţi triste, lipsa unei alimentaţii şi a unei vieţi sănătoase din cauza sărăciei, condiţiile grele de muncă şi apoi să vorbim despre creşterea vârstei de pensionare. Altfel, doar foarte puţini dintre cetăţenii României vor mai beneficia de pensie”, a spus Radu Oprea.