Potrivit astronomilor, Perseidele vor face spectacol pe cer între 11 și 14 august, maximul curentului de meteori urmând să aibă loc în noaptea de joi spre vineri, când se vor putea vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră.
Reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” îi sfătuiesc pe toți cei care vor să se bucure de spectacolul Perseidelor să iasă în afara orașelor și să privească cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață.
Ce sunt stelele căzătoare?
„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon”, spun specialiștii. Reprezentanții Observatorului Astronomic spun că, de fapt, stele căzătoare nu sunt nimic altceva decât dâra luminoasă lasată pe cer de o particulă de praf cosmic care se aprinde la contactul cu aerul când intră în atmosfera Pământului.
„Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, explică reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, notează ziaruldeiasi.ro.
Perseidele sunt un curent de meteori care își face apariția în luna august. Toate aceste particule de praf vin de lacometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează, astfel încât praful cosmic prins de nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu. Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase roiuri de meteori înregistrate de-a lungul anului.
Leonidele, marile rivale ale Perseidelor
E drept, Perseidele sunt cunoscute și pentru că august este o perioadă a concediilor și a vacanțelor, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, inclusiv noaptea. Există însă și alte ploi de meteori spectaculoase, precum Leonidele care ating maximul pe 17 noiembrie. Odată la aproximativ 33 de ani, această ploaie produce o furtună de meteori, cu o rată de mii de meteori pe oră. Fluxurile de meteori produse de Leonide au dat naștere termenului de ploaie de meteori atunci când, în timpul furtunii din noiembrie 1833, s-a realizat pentru prima dată că meteorii radiază din apropierea stelei Gamma Leonis. Ultimele furtuni de Leonide au avut loc în 1999, 2001 și 2002. Înainte de acestea, furtuni au mai existat în 1767, 1799, 1833, 1866, 1867 și 1966. Atunci când nu produce „furtuni”, activitatea ploii de meteori Leonide este mai scăzută decât cea a Perseidelor.