În România, uleiul ar putea să devină pomană. Descoperirea care schimbă profund floarea-soarelui

USAMV - floarea-soarelui. Cluj

Specialiști de la USAMV (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară) din Cluj-Napoca sunt parte la un proiect internațional prin care s-au obţinut la floarea-soarelui rădăcini mai dezvoltate şi mai tolerante la secetă.

Specialiștii USAM, proiect de succes cu floarea-soarelui mai rezistentă

Potrivit comunicatului emis de USAMV Cluj, o echipă formată din cercetători şi studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu specialişti din Belgia, Germania şi Polonia, a încheiat cu succes un proiect prin care au fost obţinute la floarea-soarelui rădăcini mai dezvoltate şi mai tolerante la secetă.

Iniţiatorii şi coordonatorii proiectului au fost cercetătorii din Belgia, iar din echipa universităţii noastre au făcut parte şi studenţi de la Biotehnologii Agricole (Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii), care au învăţat despre etapele tehnologiei folosite, iar doi dintre ei au optat pentru aprofundarea studiilor şi realizarea tezelor de licenţă pe această temă.

Specialiștii USAM, proiect de succes cu floarea-soarelui mai rezistentă. Sursa foto: Facebook

Toate infromațiile vor ajunge la fermierii din România

Proiectul ERA-NET arată: „Dezvoltarea unei noi tehnologii de ameliorare pentru îmbunătățirea sistemului radicular, a toleranței la secetă și a producței sustenabile a plantelor”, derulat în intervalul 2021-2024, a beneficiat de o finanțare națională în valoare de 200.000 euro, acordată de UEFISCDI.

Rezultatele acestui proiect au fost prezentate la un workshop găzduit de Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei -USAMV Cluj-Napoca, iar membrii echipelor de cercetare își doresc ca toate informațiile să ajungă în principal la fermierii din România.

Echipa USAMV Cluj-Napoca din acest proiect a fost formată din:

  • Conf. dr. ing. Rodica Pop,
  • Conf. dr. ing. Cristian Radu Sisea,
  • CS dr. Adriana Carolina Aurori;
  • Drd. Mihaiela Cornea-Cipcigan;
  • studenți voluntari Raluca-Dumitrița Lazăr și Mihai Ilieș.

Specialiștii USAM, proiect de succes cu floarea-soarelui mai rezistentă. Sursa foto: Facebook

Specialiştii USAM, îngrijorați din cauza modificărilor climatice

Specialiștii USAM atrag atenţia, de asemenea, asupra faptului că, din cauza modificărilor climatice, activitatea fermierilor a devenit una cu un foarte mare grad de risc. Cultura de floarea-soarelui din România a fost calamitată pe suprafeţe foarte mari în ultimii trei ani, iar fondurile de despăgubire nu suplinesc veniturile aduse de o cultură prosperă, ci vin doar să acopere pierderile.

Irigarea sistematică pe perioadele de secetă ar putea să fie o soluţie viabilă, însă aceasta este costisitoare şi greu de implementat. Accesul la hibrizi de floarea-soarelui cu toleranţă la secetă ar putea, de asemenea, să reducă pierderile din cultură dar, obţinerea acestora nu este facilă, fondul genetic al florii-soarelui fiind destul de redus.

Mai mult, specialiștii USAM spun căe ste nevoie de o sursă de variabilitate genetică care să creeze şansa obţinerii unor caracteristici noi ale plantelor şi să le crească şansele de adaptarea la condiţiile climatice actuale, tot mai nefavorabile în prezent, arată usamvcluj.ro.