Specialiștii de la Banca Mondială cer revenirea la TVA de 16% și introducerea impozitului progresiv. Propun modificări și pentru angajații din IT și construcții

Specialiștii de la Banca Mondială cer revenirea la TVA de 16% și introducerea impozitului progresiv. Propun modificări și pentru angajații din IT și construcții Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât se estima anterior. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Specialiștii de la Banca Mondială au prezentat guvernanților o serie de măsuri pentru a crește încasările statului. Aceștia susțin introducerea cotei progresive de impozitare și revenirea la TVA de 16%. De asemenea, reprezentanții BM propun eliminarea scutirilor pentru angajații din agricultură, IT și construcții.

Specialiștii de la Banca Mondială au venit cu propuneri pentru reformarea sistemului fiscal, la solicitarea Guvernului. Aceștia susțin că ar trebui luat în calcul introducerea impozitului progresiv, adică fiecare să plătească în funcție de veniturile pe care le are. O altă propunere făcută de specialiștii economici este eliminarea scutirilor în cazul angajaților din agricultură, IT și construcții.

Pe lista de propuneri venită de la reprezentanții Băncii Mondiale se află unele avantaje pentru românii cu venituri mici. Aceștia ar trebui să de-a mai puțini bani la stat. Specialiștii în economie propun ca cei cu salarii mici să nu mai plătească contribuția la sănătate sau să primească un credit fiscal, cu ajutorul căruia să aibă posibilitatea de a-și deduce din cheltuieli.

Experții mai propun guvernanților să introducă plata contribuției la sănătate în cazul pensionarilor cu venituri mari. O altă propunere din raportul Băncii Mondiale este revenirea la TVA de 16%. Acesta ar urma să fie aplicat pentru mâncarea din restaurante, cazarea la hotel, medicamente, alimente și lemne. În prezent, aceste categorii beneficiază de reduceri ale cotei de TVA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile experților de la Banca Mondială cu privire la reformarea sistemului fiscal

Banca Mondială cere și scăderea pragului de încadrare de la 500.000 de euro, cât e acum, la circa 90.000 de euro. Această scădere ar urma să fie în vigoare până la 1 ianuarie 2025. Experții cer și un tratament fiscal echitabil între angajați și cei care lucrează ca PFA, prin introducerea și pentru salariați a unor plafoane pentru contribuția la pensie.

Toate măsurile propuse de specialiștii de la Banca Mondială ar urma să fie implementate pentru perioada 2025 - 2028. Ele ar urma să fie aplicate la pachet cu deciziile cu privire la restructurarea cheltuielilor bugetare.

Pe tema cheltuielilor bugetare, premierul Nicolae Ciucă a declarat, în cazul impozitul pe veniturile care depășesc salariul președintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcționează și ca impozit pe legea finanțelor. Premierul a precizat că analiza se face de către Ministerul Finanțelor. Decizia finală va fi luată în funcție de datele prezentate. Oficialul a ținut să sublinieze faptul că, momentan, nimic nu este stabilit, potrivit digi24.ro.