Specialiștii avertizează: vara nu ne scapă de coronavirus! Când e punctul critic în Europa

Specialiștii avertizează: vara nu ne scapă de coronavirus! Când e punctul critic în Europa

Temperaturile de vară nu vor elimina, probabil, coronavirusul, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

O dată cu încălzirea vremii, este de așteptat ca toate statele europene să rămână fără locuri disponibile la terapie intensivă, estimarea fiind că se va ajunge aici până la jumătatea lui aprilie.

ECDC menţionează cercetări care sugerează că virusul Covid-19 nu e mai puţin periculos în condiţii de căldură şi umezeală, ceea ce reduce speranţele de atenuare la vară a epidemiei în statele din emisfera nordică.

„Nu există până acum dovezi că SARS-CoV-2 va prezenta o sezonalitate marcată de iarnă, ca alte coronavirusuri”, arată un raport al ECDC, preluat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analize preliminare ale epidemiei din China arată că virusul are rate ridicate de reproducere în climat tropical umed, cum este cel din Guangxi şi Singapore, ceea ce subliniază, potrivit ECDC, „importanţa implementării unor măsuri de intervenţie cum ar fi izolarea persoanelor infectate, distanţarea la locul de muncă şi închiderea şcolilor”.

ECDC a revizuit de la „ridicat” la „foarte ridicat” evaluarea riscului reprezentat de coronavirus pentru vârstnicii şi bolnavii cronici din Europa.

Sistemele de asistenţă medicală europene sunt în pericol de saturare. Modelul de prognoză arată că numărul de locuri la terapie intensivă va deveni insuficient în toate statele europene la jumătatea lui aprilie, dacă nu se iau măsuri de creştere a capacităţii, în paralel cu limitarea extinderii epidemiei.

Raportul se referă la toate cele 27 de state din Uniunea Europeană şi la Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Autorităţile trebuie să asigure echipament de protecţie şi să stabilească proceduri corespunzătoare de protecţie a sănătăţii personalului sanitar, care este tot mai expus la virus şi poate să îl transmită pacienţilor. ECDC arată că, în China, până la 10% din cazurile de infectare au fost în rândul medicilor şi asistenţilor - mult peste media de 4% raportată de studiile anterioare. În Italia şi Spania, ţările europene cel mai afectate de COVID-19, rata este de 9%, respectiv 13%.

Alte cercetări ştiinţifice citate de ECDC dovedesc că virusul rezistă până la 3 ore în aer, 4 ore pe suprafeţe de cupru, 24 de ore pe carton şi 2-3 zile pe plastic şi inox, deşi potenţialul patogen scade.