Cei mai buni specialiști în pesta porcină nu fac parte din celula de criză

Cei mai buni specialiști în pesta porcină nu fac parte din celula de criză

Șeful ANSVSA contrazice raportul CE și spune că România a luat măsuri din anul 2013

Președintele Klaus Iohannis a acuzat Guvernul României pentru felul cum a gestionat criza epidemiei de pestă porcină africană, învinovățind Executivul că „a împins producătorii autohtoni în pragul falimentului”. Președintele solicită adoptarea tuturor măsurilor de stopare a răspândirii focarelor de PPA și îi avertizează pe toți cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză că vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt.

Iohannis trage și o concluzie politică și anume că în 2016, Guvernul Cioloș a stabilit prin Hotărâre de Guvern măsurile ce se impun în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane însă autoritățile au fost luate încă o dată pe nepregătite, în ciuda avertismentelor primite.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou focar la Galați

Între timp , a apărut un nou focar de pestă porcină africană la Galați, iar pericolul se îndreaptă amenințător spre centrul țării. Aflat la Buzău la ședința Comisiei pentru agricultură, si vicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, președintele comisiei, a declarat, citând specialiștii, că nu vom scăpa ușor și repede de epidemia de PP A. Nu știm din ce specialiști a citat deputatul Stănescu, în condițiile în care dr. Maria Mihăiță, cea care a elaborat, pentru ANSVSA, programele de avertizare, prevenire și combatere a pestei porcine africane, de-a lungul anilor, nu a fost chemată să facă parte din grupul de experți ai celulei de criză, iar dr. Niculae Lazăr, un alt specialist cu recunoaștere în domeniul PPA, a fost exclus din grup din cauza opiniilor care au deranjat actuala conducere a ANSVSA.

 

Avertisment pentru crescătorii de vite

În plină criză de pestă porcină africană, președintele AN SVSA Geronimo Răducu Brănescu a organizat, ieri și azi, o reunire a experților pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) în vederea elaborării Manualului operațional de intervenție în focarele de PMR. E venimentul se desfășoară la Brașov, ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze pe crescătorii de oi și capre întrucât așa a început și criza epidemiei de PPA.

 

Șeful ANSVSA ne uluiește: zice că România a luat măsuri din 2013

În cadrul unei conferințe de presă susținută, ieri, la sediul MAI, în prezența ministrului agriculturii, Petre Daea, și a secretarului de stat, Raed Arafat, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat că sunt înregistrate 781 de focare PPA, în 10 județe, 165 de localități. Dintre acestea, 11 sunt exploatații industriale comerciale. Brănescu a adăugat că sunt confirmate 40 de cazuri de îmbolnăviri la mistreți și că au fost eliminați 123.411 de porci. În zona de nord-vest, pesta porcină evoluează în patru județe, a mai spus șeful ANSVSA. Acesta a precizat că se acordă despăgubiri pentru 1890 de gospodării. Au fost plătite 84 de dosare, iar 681 se află în curs de evaluare. „Toate animalele suspecte trebuie neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiți. Este cea mai gravă boală a animalelor de după Al Doilea Război Mondial. Este o boală virală, extrem de gravă, cu morbiditate de până la sută la sută.- Nu există antivirus”. Brănescu a adăugat că cel mai scurt istoric al bolii l-a avut Portugalia - 13 ani. În Spania a durat 30 de ani eradicarea pestei porcine africane. În ciuda datelor prezentate de experții Comisiei Europene care au stabilit, în 2017, că autoritățile din țara noastră nu erau, încă, pregătite pentru o astfel de epidemie, șeful ANSVSA susține că primele focare în România au fost pe 31 iulie 2017 și că în România se iau măsuri de prevenție, încă din 2013.