Evenimentul Zilei > Actualitate > Gheorghe Iancu despre starea de urgență: Nu toate măsurile din lege vor fi implementate
Gheorghe Iancu despre starea de urgență: Nu toate măsurile din lege vor fi implementate

Gheorghe Iancu despre starea de urgență: Nu toate măsurile din lege vor fi implementate

Fostul Avocat al Poporului, profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, a explicat în ce constă starea de urgență și ce tipuri de măsuri pot adopta autorităților. El a precizat că nu toate măsurile prevăzute în actul normativ privind instituirea stării de urgență vor fi puse în practică ci doar acelea care se impun în situația actuală a epidemiei de coronavirus.

Profesorul Gheorghe Iancu a declarat că există o stare de teamă la nivelul populației din cauză că informațiile despre măsurile prevăzute de starea de urgență nu sunt clar diferențiate în Ordonanța de Urgență nr. 1/1999. El a precizat că nu este obligatoriu ca toate prevederile speciale din actul normativ să fie puse în aplicare, ci doar acelea care se impun în situația actuală.

„Sigur că este posibil ca să se rechiziţioneze unele spații, dar nu cred că locuințe, ci hoteluri sau spații libere. Apoi este posibil să se restricţioneze unele posturi, emisiunile de la radio și televiziune, sau să apară tot felul de evacuări, dar treburile aceastea se vor vedea în decret. După părerea mea, nu o să fie un decret foarte dur și, oricum, repet nu vor fi amestecate măsurile care sunt legate de starea de necesitate cu starea de urgență, chiar dacă ele sunt amestecate în art. 20 din OUG 1/’99”, a precizat Gheorghe Iancu.

Fostul Avocat al Poporului a mai spus că starea de urgență va fi instituită pentru o lună, sub comanda Ministerului Afacerilor Interne și a premierului. Decretul de instituire va fi emis de președinte și supus aprobării Parlamentului în termen de cinci zile de la adoptarea sa.

„Bineînțeles că președintele trebuie să se supună în acest decret, în termen de cinci zile, de astăzi, să fie supus aprobării parlamentului, normal că parlamentul este în sesiune, şi apoi nu se derobează dar apar atribuții pentru ministrul de interne și pentru subordonarea primului ministru”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 martie, va emite decretul de instituire a stării de urgență pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: