Special  EVZ. Vâlvă mare la Constanța. Mihai Lupu, șeful județului, acuzat de DNA că a fost mituit cu flori. Ce i-au confiscat procurorii la audiere

Special  EVZ. Vâlvă mare la Constanța. Mihai Lupu, șeful județului, acuzat de DNA că a fost mituit cu flori. Ce i-au confiscat procurorii la audiere

O informație ”fierbinte”, legată de felul în care contracte de prestări servicii au fost atribuite unei firme, a ajuns la urechile anchetatorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Constanța motiv pentru care Mihai Lupu, șeful Consiliului Județean Constanța, dar și alte trei persoane - un director și doi funcționari publici - au ajuns în mijlocul unei anchete penale.

EVZ a aflat, în exclusivitate, cum se apăra șeful CJ în fața acuzației de mită, dar și ce a făcut la scurt timp după ce a ieșit de la audieri fără telefonul care i-a fost reținut de investigatorii anticorupție.

Licitații cu „cântec”

În dosarul în care este vizat Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, se fac cercetări pentru două capete de acuzare: luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Investigatorii dețin informații că un om de afaceri a câștigat mai multe licitații de atribuire a unor contracte de prestări servicii (n.r. amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) cu ajutorul a trei persoane care, la rându-le, sunt cercetate acum alături de Lupu.

Este vorba de Ermil Chlearu, director al Diecției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, de Adrian Petrică Constantin, funcționar public la Primăria Năvodari și de Adrian Roșu, funcționar public la Primăria Mangalia. Aceștia se fac vinovați de faptul că i-au oferit omului de afaceri date importante (n.r. ofertele celorlalți participanți la licitație) care l-au ajutat să câștige ilegal acele contracte.

Șpagă originală: flori și grădini amenajate

Investigațiile, pornite de la o informație care a ajuns la urechile anchetatorilor anticorupție au scos la iveală că omul de afaceri le-a mulțumit în felul său celor care l-au ajutat. Le-a oferit plante decorative și ornamente, dar și lucrări de de amenajarea și irigarea grădinilor. Răsplată măsurată în flori care acum i-a adus lui Mihai Lupu acuzația de mită.

În anchetă, șeful Consiliului Județean Constanța a jucat cartea nevinovăției, la fel ca și Ermil Chelaru. Conform unor surse judiciare, amândoi au oferit informații care să îi țină departe de aceste acuzații.

”În declarația de suspect dată în fața procurorului, președintele Consiliului Județean așează lucrurile în așa fel încât să se contureze nevinovăția sa. Sunt lucruri care există (n.r. flori, ornamente, lucrări de amenajare) a căror existență nu poate fi negată, dar care sunt plasate în zona legalității. Suspectul nu recunoaște acuzația de mită, mai pe românește. Cam în aceeași notă se apăra și directorul (n.r. Ermin Chelaru) care își susține nevinovăția”, au dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, surse judiciare.

A cerut telefon nou insituției pe care o conduce

Firește, spusele șefului CJ Constanța și ale celorlaltor trei persoane cercetate în acest dosar vor fi coroborate cu informațiile obținute din studiul documentelor legate de acele licitații ”cu cântec” în care acel om de afaceri a primit o mână de ajutor. Dar și cu datele extrase din telefoanele mobile ale celor patru, aparate care le-au fost reținute de procurorii anticorupție și care vor fi expertizate informatic.

”Au fost ridicate documente care pot oferi informații cu privire la acele licitații despre care există informații că nu s-au derulat corect. După audierile în timpul cărora celor patru le-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspecți, le-au fost reținute și telefoanele mobile care vor fi expertizate informatic. Toate informațiile obținute din documente, din telefoane, de la martori, vor fi puse cap la cap și vor fi transformate în probe”, au mai spus aceleași surse judiciare care au adăugat, ca o informație de „culoare”, că după audieri Lupu ar fi cerut instituției pe care o conduce un alt telefon de serviciu pentru că pe cel pe care îl folosea până atunci i-a fost luat de procurorii DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News