Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?
- Tudor Borcea
- 25 februarie 2020, 06:00
În acest context, UE ar trebui, dacă este cazul, să sprijine dezvoltarea de către companii europene a unor noi servicii comerciale (în special, imagistică și telecomunicații).
În acest an trebuie decisă o strategie europeană pentru „constelațiile internet” . Aceste proiecte sunt sursa unor incertitudini semnificative dar sunt chemate să devină un factor determinant pentru dezvoltarea viitoare a segmentului spațial, telecomunicații și Big Data.
Trebuie garantat leadership-ul Europei în privința microsatellitelor, oferind acces gratuit la orbită pentru a permite validarea tehnologiilor. Obiectivul este dublu: dezvoltarea capacităților de lansare pentru acești sateliți și sprijinirea dezvoltării și succesului comercial al tehnologiilor microsatelitare.
Este necesară atriburea unui rol politic al UE în afacerile spațiale internaționale: prioritatea este de a se asigura că Europa poate participa la dezvoltarea actuală a activităților în spațiul dintre orbita Pământului și Lună.
Un exemplu de măsură concretă ar putea fi debarcarea, până în 2023, a unei sonde pe suprafața Lunii, cu un obiectiv științific și economic care ar putea include o demonstrație a tehnologiei pentru utilizarea resurselor lunare.
Acest lucru ar putea trimite un mesaj simbolic puternic și ar împinge jucători europeni consacrați, cum ar fi start-up-urile, să accepte provocarea.