Evenimentul Zilei > International > Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?
Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?

Spațiul: trezirea Europei în fața Statelor Unite și a Chinei?

Pentru a-și face auzită vocea pe scena internațională, Europa trebuie să își găsească locul printre marile puteri spațiale: în special Statele Unite și China. Spațiul a devenit o miză geostrategică majoră, un teren de luptă politică și economică, în care se ciocnesc puterea de convingere și puterea de constrângere.

Pentru a profita de avantajele acestor investiții spațiale, Europa nu trebuie să se culce pe lauri ci, mai presus de toate, trebuie să consolideze finanțarea acestor programe în contextul următorului cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027.

Trebuie regândită guvernanța spațială europeană, care rămâne parțial inadecvată, în special în ceea ce privește rolul Agenției Spațiale Europene și articularea acțiunii sale cu cea a Comisiei.

De asemenea, trebuie să se păstreze și să se dezvolte industria spațială europeană, care reprezintă adevărata forță a Europei în acest domeniu, printr-o nouă politică industrială europeană care face din spațiu una dintre prioritățile sale.

Experții citați propun o serie de măsuri pentru a face din Europa o veritabilă putere spațială:

Pentru a face din Europa o putere spațială reală, măsuri concrete pot fi implementate încă din acest an, ținând cont de principalele provocări ale sectorului spațial: independența strategică, leadership-ul tehnologic și poziționarea geopolitică.

O astfel de abordare, concentrată în mod clar pe dezvoltarea capacităților industriale strategice, ar permite Europei să se ridice în prim-planul unei economii spațiale în schimbare rapidă, contribuind în același timp la reînnoirea visului european cu un proiect spațial realist și ambițios.

Garantarea autonomiei europene în gestionarea traficului spațial, prin dezvoltarea propriei capacități de detecție (radare terestre, telescoape și soluții spațiale, inclusiv sateliți) și de calcul, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană și statele membre.

Dezvoltarea unei abordări inovatoare a achizițiilor publice în domeniul spațial. Se propune crearea unei unități responsabilă pentru achizițiile de servicii spațiale comerciale în cadrul viitoarei agenții UE pentru programul spațial.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: