Evenimentul Zilei > Social > Spărgătorul de Nuci – Spectacol unic de balet clasic rusesc cu scenografi e multimedia 3D
Spărgătorul de Nuci – Spectacol unic de balet clasic rusesc cu scenografi e multimedia 3D

Spărgătorul de Nuci – Spectacol unic de balet clasic rusesc cu scenografi e multimedia 3D

Primul mare spectacol de balet al anului din România va avea loc pe data de 3 aprilie, la Sala Palatului din București. Este vorba despre opera clasică „Spărgătorul de Nuci” într-o producție inedită a companiei Russian Multimedia Ballet Theatre.

Evenimentul îmbină baletul clasic al școlii ruse cu cele mai noi tehnologii de animație flash 3D pentru a crea o atmosferă și un spectacol unic în lume. Cei 30 de balerini dansează în stilul clasic rusesc care i-a consacrat, pe muzica inegalabilului Piotr Ilici Ceaikovski după un libret de Marius Petipa, într-un decor virtual 3D creat cu ajutorul celor mai noi tehnologii de animație și proiecție.

Însă conținutul multi media nu doar înlocuiește decorațiunile obișnuite, ci și reprezintă un spațiu integral unde se petrece acțiunea. Pentru crearea sosiilor virtuale cu care personajele reale de pe scenă dansează și interacționează, filmările s-au făcut într-un pavilion Chroma Key. Personajele apar pe scenă în proiecție 3 D, virtual, apoi devin reale, întruchipate de către balerini și la fel, din personaje reale devin virtuale, într-o continuă mișcare greu de explicat în cuvinte. Russian Multi media Ballet Theatre a fost fondat în octombrie 2012 din fonduri private cu scopul punerii pe scenă a baletelor-feerie cu aplicarea tuturor mijloacelor tehnice existente în domeniul teatral și al show-business-ului.

Scopul companiei este de a re-atrage atenția publicului larg către baletul clasic și de a aduce în sălile de spectacol inclusiv generația tânără. Balerinii din spectacolele multimedia ballet 3D dau probe de selecție dure pentru a fi acceptați în trupă, chiar dacă fiecare dintre ei provine de la principalele teatre de balet din Rusia. Odată acceptați în proiect ei se pregătesc cu maeștri ai baletului rusesc, dar și cu experți străini în arta cinematografică. Datorită succesului avut în turneele internaționale și a tot mai multor solicitări de a evolua cu spectacolele de balet multimedia 3D pe marile scene ale lumii, cei de la RMBT șiau diversificat repertoriul, introducâd pe agenda, alături de „Spărgătorul de Nuci”, operele „Lacul Lebedelor” și „Giselle” și au în pregătire și alte capodopere ale baletului mondial pe care sperăm să le vedem cât de curând și în România. Pentru premiera de la București din 3 aprilie biletele costă între 250 și 300 de lei și pot fi achiziționate din rețelele Eventim, Entertix sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.