Spaniolii, sătui de milioanele de turiști care le „invadează” orașele
- Simona Stupar
- 9 august 2017, 00:00
Activiști anti-turism au lansat mai multe atacuri, în Barcelona și Palma de Mallorca, împotriva „turismului de masă necontrolat”
Acesta nu este turism, este o invazie”, au scris protestatarii din Spania pe un banner, în timpul unei demonstrații, în Barcelona. Nu au loc doar manifestații, ci și acte de vandalism, în încercarea de a submina industria turistică înfloritoare a Cataloniei.
„Turismul ne ucide cartierele”
Bărbați mascați au tăiat cauciucurile unui autocar cu turiști în Barcelona, săptămâna trecută, și au scris cu vopsea pe el: „Turismul ucide cartierele”. Autorii atacului sunt membri ai grupării Arran, care au spart și geamurile unui hotel de cinci stele. În zona El Poblenou din centrul orașului Barcelona, extrem de populară în rândul vizitatorilor străini, localnicii au tăiat cauciucurile bicicletelor închiriate de turiști. Pe pagina sa de Twitter, Arran a scris: „Atacurile noastre nu vizează turiștii, ci pe cei care profită de pe urma acestui model de turism cu consecințe nefaste pentru oraș”. Álvaro Nadal, ministrul spaniol al Turismului, a promis o anchetă în ceea ce privește actele de vandalism: „Nu vom tolera nicio zi în plus această situație. O minoritate poate ruina decenii de prestigiu pentru industria noastră turistică, care este cea mai competitivă din lume”.
Orașe prea scumpe
Laura Flores, purtătoarea de cuvânt a organizației Arran, a avertizat că vor mai avea loc atacuri, pentru că turismul a făcut ca orașele să fie prea scumpe, iar apartamentele sunt închiriate pentru turiști, în timp ce locuitorii din zonă nu au unde sta. Arran are legături cu par tidul de extremă stângă Candidatura Unității Populare și cere independență pentru Catalonia. Proteste similare au fost organizate și în Valencia și Insulele Baleare, în ultimele săptămâni. În Palma de Mallorca, activiștii au spart ferestrele unui restaurant și au aruncat grenade lacrimogene, apoi au afișat un afiș pe care scria „Turismul ucide Mallorca”.
Promisiuni electorale
Primărița Barcelonei, Ada Colau, este conștientă de situația problematică și a spus, în iulie: „Nu ne permitem să alungăm oamenii din oraș”. A lansat o anchetă în cazul apartamentelor închiriate ilegal, estimările arătând că există 16.000 de apartamente închiriate, dintre care 7.000 „la negru”. În februarie, Colau a anunțat creșterea taxelor de proprietate pe apartamentele de vacanță și a interzis orice licență nouă pentru hoteluri în centru. Ea a promis, acum 2 ani, că va introduce un plafon pentru turiști. „Dacă nu vrem să sfârșim ca Veneția, trebuie să punem cumva o limită în Barcelona”, spunea ea atunci.
Veneția plânge
În Italia s-au înregistrat mișcări similare. În iulie, 2.000 de oameni au protestat, la Veneția, față de daunele produse orașului aflat în patrimoniul UNESCO, denumit La Serenissima, datorită frumuseții sale incredibile. Venețienii au purtat pancarte pe care au scris „Eu nu plec”, cu referire la faptul că numărul prea mare de turiști a alungat tinerii. Orașul are acum doar 55.000 de locuitori, în scădere de la 164.000 în 1931, pentru că tinerii caută oportunități de angajare în altă parte. Numărul turiștilor poate ajunge la 70.000-90.000 pe zi. Marco Gasparinetti, din campania „Veneția, viitorul meu”, atrăgea atenția: „În următorii ani, 40 de milioane de chinezi vor vrea să ne viziteze orașul. Unde îi vom caza?”.