Spanioli la Bookfest 2010

Spanioli la Bookfest 2010

Cea de-a cincia ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Bucureşti, care se deschide azi în Complexul Romexpo, dedică o secţiune autorilor spanioli

Herta Muller, Gabriel Liiceanu sau Vladimir Nabokov se numără printre autorii ale căror volume vor fi lansate la această ediţie a Salonului Internaţional al Cărţii Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, care se deschide astăzi, la ora 10.00, în Pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Complexului Romexpo din Bucureşti.

Aflat la cea de-a V-a ediţie, târgul promite, până pe 13 iunie, noi apariţii, de la literatură, poezie, eseu, memorialistică, până la critică literară sau publicistică – în total peste 250 de lansări de carte, reviste, cd-uri, audio-book-uri şi 12 noi colecţii. Pavilionul 16 va găzdui, zilnic, dezbateri din seria “Cu cărţile pe masă” sau „Atelierele Bookfest”, la care vor fi invitaţi specialişti din toate zonele culturii scrise româneşti, iar serile vor fi animate de concerte oferite de artişti români pe scena din Pavilionul 13.

Astăzi a fost programat un recital de flamenco, chitară şi percuţie. Ada Milea, Bogdan Burlacianu şi Adrian Cristescu îi vor da viaţă lui Don Quijote joi (10 iunie), Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers vor cânta vineri seara (11 iunie), iar Maria Răducanu şi invitaţii săi urmează să urce pe scenă sâmbătă (12 iunie).

Copiii care-şi vor însoţi părinţii la Bookfest au propriul club, „Clubul Şoriceilor de bibliotecă”, unde vor fi însoţiti, anunţă organizatorii, de o serie de artişti, printre care Dan Puric, Alexandrina Halic, Iurie Darie, Anca Pandrea, Valentin Tănase, Gabriel Coveşeanu sau Marian Râlea.

De la Ion Iliescu, la Cioroianu şi Pacepa

În seria oamenilor politici care-şi vor lansa volume la această ediţie a târgului de carte se numără Ion Iliescu, care va fi prezent joi, între orele 12.00–13.00, la standul editurii Semne pentru o întâlnire cu cititorii şi o sesiune de autografe prilejuită de lansarea volumului „După 20 de ani. 1989 — an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională”.

„În acest volum am adunat texte prezentate la Sesiuni de dezbateri organizate de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Expunerile consacrate celei de-a 20-a aniversari a Revoluţiei Române din Decembrie 1989 la Academia Româna şi la Clubul de la Bucureşti”, anunţă autorul. Istoricul Adrian Cioroianu va fi prezent duminică, începând de la ora 12.00, la standul Curtea Veche Publishing, pentru lansarea volumului său „Visul lui Machiavelli. 150 de poveşti despre lucruri pentru care ai putea renunţa la Paradis”.

Seria studiilor legate de Revoluţia Română sau anii de spaţiul comunist va începe astăzi, de la ora 13.00, cu lansarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor — Să mori împuşcat ca un animal sălbatic”, semnat de Grigore Cartianu, în timp ce la standul Editurii Corint este programată, tot astăzi, de la ora 15.00, lansarea volumului „Uniunea Sovietică şi obsesia securităţii şi insecurităţii. Glacisul strategic în politica externă sovietică, 1917–1949” de Laurenţiu Constantiniu, o lucrare prezentată de academician Dinu Giurescu.

La  standul Curtea Veche sunt programate sâmbătă, între orele 12.00–18.00, o serie de lansări tematice, de la „Prezentul trecutului recent” (coordonatori: Lavinia Stan şi Lucian Turcescu) sau „Religie şi politică în România postcomunistă, De pe băncile şcolii în închisorile comuniste” de Lăcrămioara Stoenescu, până la „Apărarea libertăţii” de Ioan Stanomir şi „Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur” de Leszek Kolakowski , un volum care va fi prezentat de Vladimir Tismăneanu, Lavinia Stan, Lăcrămioara Stoenescu, Ioan Stanomir şi Grigore Arsene.

Spania la Târgul de carte

Noutatea acestei ediţii, anunţă organizatorii, este programul “Spania – ţară invitată”, un proiect care se desfăşoară în Pavilionul 13 şi care va cuprinde dezbateri la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducători spanioli. Printre aceştia se numără şi unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai „Generaţiei X” în Europa, Ray Loriga, - devenit un autor-cult pe continent după succesul celui de-al doilea dintre romanele sale, Heroes (1993).

Loriga este cunoscut iubitorilor de film atât în postura de coscenarist, împreună cu Almodóvar, al filmului „Carne trémula”, cât şi în cea de regizor al unei serii de adaptări ale propriilor romane. În seria autorilor spanioli invitaţi la Bookfest este inclusă Paula Izquierdo, doctor în psihologia resurselor umane, autoarea unor romane precum „La vida sin secreto” („Viaţa fără secrete” 1997), „El hueco de tu cuerpo” („Golul din corpul tău”, 2002) sau „El nombre no importa” („Numele nu contează”, 2010).

Paula Izquierdo, care lucrează şi ca jurnalistă, colaborând cu diferite publicaţii, cum ar fi revistele „Lettres Internationales”, „Revista de Occidente” sau revist „Texturas”, va vorbi şi din această postură în cadrul întâlnirilor din program. Jurnalista şi scriitoarea Rosa Montero se va afla, de asemenea, la Bookfest, unde va împărtăşi din experinţa sa la cotidianul spaniol El País, unde lucrează din 1976, dar şi din viaţa sa de scriitor.

Câteva volume ale acestei autoare au fost publicate şi în limba română, de Grupul Editorial Rao, printre care „Ziua Inocenţilor” (, 2005), „Stăpân iubit” (2006), „Povestea regelui străveziu” (2007şi „În inima infernului” (2009). Intitutul Cervantes şi Ministerul Culturii din Spania anunţă pentru joi, 10 iunie, între orele 13:00 şi 14:00, masa rotundă cu tema „Viitorul cărţii electronice”, cu traducere simultană, în Pavilionul 13. Alături de invitaţii din Spania, scriitorii Carme Riera, Ray Loriga, Lorenzo Silva, se vor afla şi scriitorii româno Doina Ruşti şi Costi Rogozanu.

Invitaţi la Polirom

Volumul „Prinţul rătăcitor - George Bibescu” de Octavian Sava, va fi lansat joi, între orele 12.00–13.00, la standul editurii Coresi, în prezenţa lui Răzvan Theodorescu şi a lui Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Editura Polirom anunţă o serie de titluri importante, de la romanul „Amor intellectualis” de Ion Vianu, care va fi lansat vineri, de la ora 15.00, şi „Exerciţiile de supravieţuire” ale Ilenei Mălăncioiu, până la „Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură”, de Andrei Oişteanu,  - un volum care va fi prezentat de Mircea Cărtărescu şi Marius Chivu, sâmbătă, de la ora 12.00, - sau „Originalul Laurei” de Vladimir Nabokov, care va fi lansat la 12.30, avându-i drept invitaţi pe Robert Turcescu, Simona Sora, Veronica Niculescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. În programul editurii Polirom la Bookfest figurează, printre altele, volumul „Provizorat”, al Gabrielei Adameşteanu, sau primul volum din seria de autor „Henry Miller“: „Sexus”, cărţi care vor fi lansate începând de la ora 16.00.

Urmează „Howl şi alte poeme. Antologie 1947–1997” de Allen Ginsberg, o carte prezentată de Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru, eveniment urmat de o şedinţă de autografe Aurora Liiceanu, prilejuită de lansarea volumului „Patru femei, patru poveşti”, care-i are drept invitaţi pe Oana Boca, Radu Pavel Gheo şi Vasile Ernu.

Herta Muller, Dinu Pillat şi Ioan Pacepa la Humanitas

Una dintre cele mai aşteptate apariţii ale sezonului este volumul reeditat „Orizonturi Roşii”, al generalului Ion Mihai Pacepa, apărut Humanitas, care va fi lansat mâine, la ora 17.30, în prezenţa Luciei Hossu Longin. Sâmbătă, la 12.30, este prgramată lansarea volumelor „Minunea timpului trăit”, de Monica Pillat şi „Aşteptând ceasul de apoi”, de Dinu Pillat, prezentate de Monica Pillat, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu.

Pentru cei care vor să ştie mai multe, de la ora 14.00, timp de o oră, la Ars Docendi este programată dezbaterea „50 de ani de la procesul lotului Noica-Pillat“, organizată de Editura Ars Docendi — Universitatea din Bucureşti în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.). Evenimentul cuprinde o mini-expoziţie şi prezentarea volumului „Scrisori din Câmpulung. Constantin Noica — Gheorghe Staicu”, ediţia a II-a, de Ioan Crăciun (urmată de o discuţie legată de procesul lotului Noica — Pillat şi de perioada premergătoare acestuia).

Tot sâmbătă, la standul Humanitas, vor avea loc o serie de lansări importante, de la „Frumoasele străine şi Nimic”, poeme de Mircea Cărtărescu, un volum prezentat, de la ora 13.00, de Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea, până la „Întâlnire cu un necunoscut” de Gabriel Liiceanu, „Cioran şi fascinaţia nebuniei” de Dan C. Mihăilescu sau, sâmbătă de la ora 15.00, lansarea seriei aniversare „20 de ani în 20 de cărţi”, prezentată, printre alţii, de Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu şi Radu Paraschivescu.

Volumul „Leagănul respiraţiei” al laureatei de anul acesta cu Nobelul pentru Literatură, Herta Müller, va fi prezentat sâmbătă, de la ora 16.30, de Gabriel Liiceanu şi Simona Kessler.

TÂRGUL MONDENILOR

Între Dan Negru şi Loredana Groza

Oreste Teodorescu îşi invită prietenii joi, între 19.00-20.00, la lansarea volumului „Codul lui Oreste” (Editura RAO). Loredana Groza va fi prezentă la târg tot joi, de la ora 13.00, pentru lansarea volumului „Poezii si ghicitori”, semnat de tatăl ei, Vasile Groza. Irina Nicolae, „fata cu codiţe” din fosta trupa A.S.I.A., se va afla, începând de la ora 13.00, la standul Agenţiei de Difuzare Presă pentru lansarea cărţilor sale pentru copii, „Colorează cu dovlecel”, „Dovlecel te învaţă să numeri”, „Dovlecel te învaţă alfabetul” şi „Dovlecel te învaţă calendarul naturii”.

Sâmbătă, de la ora 14.00, Gabriel Fătu propune volumul „Să nu te crezi Don Juan” (Vox), avându-i drept invitaţi pe de Dan Diaconescu şi Horaţiu Mălăele, iar Dan Negru îşi va prezenta „Amintiri în alb şi negru” de la ora 15.00 (Corint), alături de Cristian Brancu, Marius Ghilezan şi Ştefan Popa Popa’s.

PROGRAMUL DE ASTĂZI

11.00-12.00 Festivitatea de deschidere Bookfest 2010 (intrarea în Pavilionul 15)

12.00-12.15 Inaugurarea pavilionului „Spania - ţară invitată“ (Pav. 13)

12.30-13.30 Inaugurarea „Clubului Şoriceilor de Bibliotecă” (Agora, Pav. 16)

  • Lansare Editura Tamar: „Crescătoria de îngeri”, de Silvia Kerim

13.00-14.00 Ars Docendi (c21) Prezentare de lucrări ştiinţifice ale Academiei Române, publicate la Editura Ars Docendi

  • Institutul de Biologie – „Atlas Florae Romaniae”, vol. VI
  • Sorin Ştefănuţ – „The Hornwort and Liverwort”, „Atlas of Romania”
  • Institutul de Geografie – „Unităţile de relief ale României, Podişurile pericarpatice (Podişul Mehedinţiului, Piemontul Getic, Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei)”

13.00-14.00 Lansare: „Sfârşitul Ceauşeştilor - Să mori împuşcat ca un animal sălbatic”, de Grigore Cartianu

13.30-14.30 Eikon (Pav. 14) Lansare: „Conspiraţia oamenilor liberi”, de Ruxandra Hurezean

  • „Patruzeci de călătorii în căutarea unui drum”. Prezintă: Vasile Sebastian Dâncu şi Dan Tăpălagă

14.00-15.30 Federaţia Editorilor din România (Agora, Pav. 16)

  • Programul „Cu cărţile pe masă“ (Partea I). Dezbatere: Industria cărţii - o industrie culturală şi creativă în mişcare. Cultura pe timp de criză (I)

16.00-17.00 Paralela 45 (B17) - Lansare: „Evadarea din iad”, de Steliana Huhulescu

  • „Martori apropiaţi”, de Constantin Virgil Negoiţă. Prezintă: Steliana Huhulescu, Călin Vlasie

16.00-17.00 ERC PRESS (B23)

  • Lansare: „Învaţă geometria cu mâinile tale”, de Ioan Dăncilă Prezintă: Eduard Dăncilă, Ioan Dăncilă
Rosa Montero

16.30-17.30 Programul „Spania - ţară invitată“ (Arena, Pav. 13)

  • Masă rotundă: „Teritoriul ficţiunii dincolo de genuri”

Participanţi din Spania: Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva Participanţi din România: Varujan Vosganian (poet, romancier), Dan Lungu (sociolog, romancier), Ioana Ieronim (poetă, traducătoare). Moderator: Simona Sora (critic literar revista „Dilema Veche”/„Dilemateca”)

16.00-17.30 Federaţia Editorilor din România (Agora, Pav. 16)

  • Progamul „Atelierele Bookfest“. Masă rotundă: Bibliotecile - o altă abordare

16.30-17.30 Antet XX Press (în standul societăţii editorilor din România)

  • Lansarea volumelor „Călători prin România” şi „Călători prin Europa”, de Adina Baranovschi şi Bogdan Baranovschi Prezintă: Gabriel Avram (scriitor)

16.00-17.00 - Lansare: titluri „Întrebări şi răspunsuri despre Islam” în prezenta autorului, Ahmet Ecirli

17.00-18.00 Herald (B02) - Lansarea colecţiei „Psihoterapia”. Prezentarea volumelor: „Psihologia şi sufletul”, de Otto Rank, „Psihoterapie şi consiliere Gestalt”, de Phil Joyce şi Charlotte Sills, „Terapia râsului” de Lenny Ravich Prezintă: Carmen Beyer, Societatea de Gestalt Terapie din România.

18.00-19.00 RAO (A07) - Lansare: „O istorie a criptologiei româneşti”, în prezenţa autorilor Maierean Vasile şi Dulciu Dan

18.30-19.30 Programul „Spania - ţară invitată“ (Arena, Pav. 13) - Recital instrumental Flamenco. Interpretează: José Luis Montón (ghitară) & Odei Lizaso (percuţie)

Ne puteți urmări și pe Google News