Spania este țara pe care românii ar trebui să o evite în 2024. Spaniolii s-au săturat de numărul mare de turiști și au organizat numeroase proteste pentru a îi face pe autorități să găsească soluții.
Spania, țara pe care românii ar trebui să o ocolească în 2024
Cei care locuiesc în Barcelona nu mai suportă să fie aglomerație pe străzile din orașul lor. Spaniolii care stau în Barcelona au ieșit în stradă cu pistoale cu apă, i-au stropit pe cei care se relaxau la terase și i-au alungat pe turiști. Aceștia au spus că prețul chiriilor a crescut din cauza turiștilor și că nu mai au liniște în orașul în care s-au născut.
Peste 400 de oameni s-au adunat și în orașul Girona, unde au cerut impunerea unor limite asupra turismului în regiune. În timpul protestului, manifestanții au strigat „Miris on miris, tot son guiris!” (Oriunde te uiți, toți sunt guiris). Guiris este un termen folosit de regulă pentru oamenii din nordul și centrul Europei.
Peste 12 milioane de turiști în Barcelona anul trecut
În Barcelona au fost peste 12 milioane de turişti anul trecut, potrivit consiliului municipal. Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB şi asigură 12,6% din locurile de muncă. Anul trecut, aproape 14 milioane de turiști au vizitat Insulele Canare (insule care au o populație de 2 milioane). Luna trecută, au avut loc proteste și în Insulele Baleare.
Proteste și în Veneția și Amsterdam
Anul acesta, administrația locală din Kawaguchiko, Japonia, a decis să se amplaseze un gard înalt de 2,5 metri pentru blocarea panoramei spre Muntele Fuji. Autoritățile au spus că turiștii lasă mizerie și că distrug locația. Au fost organizate proteste și în Veneția, acolo unde s-a cerut controlarea turismului „nesustenabil”. S-a introdus taxa de 5 euro/turist, dar localnicii sunt de părere că această măsură nu i-a îndepărtat pe turiști.
Și cei care locuiesc în Amsterdam sunt nemulțumiți de aglomerația provocată de turiști. Mulți au spus că întârzie la muncă și că nu mai au pe unde să se relaxeze din cauza turiștilor care fac gălăgie și umblă pe străzi până târziu. Nici locuitorii din Ibiza nu mai suportă turiștii. Aceștia consideră că prețurile au crescut din cauza lor.