Spania recunoaște oficial Palestina: Sanchez - „Nu luăm această decizie împotriva nimănui”

Spania recunoaște oficial Palestina: Sanchez - „Nu luăm această decizie împotriva nimănui” Pedro Sanchez / Sursa: INQUAM_Photos

Spania recunoaște Palestina. Premierul de la Madrid a anunțat că, din 28 mai, Consiliul de Miniștri recunoaște oficial statul Palestina.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, într-o declarație instituțională în spaniolă și în engleză, a anunțat marți că "Spania recunoaște statul Palestina".

"La ședința de astăzi a Consiliului de Miniștri, Guvernul Spaniei va aproba recunoașterea statului Palestina. Spania se alătură, astfel, celor peste 140 de țări din lume care recunosc deja Palestina. Aceasta este o decizie istorică cu unicul obiectiv: să ne oferim contribuția pentru ca israelienii și palestinienii să ajungă la pace", a spus premierul spaniol.

Spania a recunoscut oficial Palestina

"Nu luăm această decizie împotriva nimănui", a adăugat Sanchez.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a anunțat în ultimele zile, la 28 mai, și Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial statul Palestina. O decizie pe care Israelul a condamnat-o drept "un premiu" pentru Hamas în mai bine de șapte luni de război și o mișcare "unilaterală".  

"Noi credem că Palestina a existat, există și va exista", a declarat Sánchez luni la Palatul Moncloa, prezentându-se în Parlamentul spaniol împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Premierul spaniol a revendicat "coerența" în apărarea drepturilor omului atât în ​​Europa, cât și în Orientul Mijlociu.

Mișcarea făcută de Israel

În urma anunțului, Guvernul condus de Benjamin Netanyahu și-a rechemat ambasadorul în Spania pentru consultări, așa cum a făcut și cu șefii misiunilor sale diplomatice din Irlanda și Norvegia.

Ministrul de externe Israel Katz a anunțat că a dat instrucțiuni de a întrerupe serviciile palestinienilor la Ambasada Spaniei la Tel Aviv și la Consulatul spaniol de la Ierusalim.

Interdicția Consulatului de a servi palestinienii a fost oficializată luni, când Katz a trimis Ambasadei Spaniei o notă diplomatică.

Pe X, ministrul Katz a explicat că "noi evreii avem un stat suveran și independent și nimeni nu ne va obliga să ne convertim religia sau va amenința existența noastră. Oricui ne va face rău, noi îi vom face la fel".

În fața acestor acțiuni, ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a declarat că Spania, Irlanda și Norvegia "primesc provocări absolut nejustificate și absolut condamnabile".

Pe această temă a vorbit și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, criticând reacția israeliană: "Nu aș defini diplomatică escaladarea. Este orice altceva decât diplomatică", a spus Josep Borrell.

"Aceasta este o agresiune verbală absolut nejustificată și extremă, pe care guvernul spaniol și-a asumat deja responsabilitatea de a o respinge", a declarat Borrell la o conferință de presă.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com