Orașele acționează ca zone de atracție pentru populația tânără și activă, după cum se arată în analiza MWCC. Dintre indicatorii cei mai comuni, se remarcă cei care valorizează aspectele economice, infrastructurile de transport și mobilitate, societatea, venitul mediu, accesibilitatea la locuințe, clima, sănătatea sau calitatea vieții.
Pentru realizarea clasamentului, MWCC a analizat 62 de orașe din Spania, care corespund celor 50 de capitale de provincie, cele două orașe autonome și alte zece municipalități selectate pentru relevanța sau factorul lor diferențial.
Orașele cu cea mai înaltă calitate a vieții din Spania
Spania reprezintă pe bună dreptate o zonă care atrage o mulțime de turiști. Statisticile arată că pensionarii, în special cei germani, aleg țara din sudul Europei datorită liniștii pe care o oferă. În cazul românilor, pe lângă cei care muncesc, aceștia aleg țara pentru calitatea serviciilor de îngrijire medicală, și pentru zonele turistice bogate și diversificate.
Analiza a luat în considerare șase indicatori principali, printre care se numără: puterea de cumpărare, costul vieții, accesibilitatea la locuințe, mediu + securitate, sănătate și trafic. În baza acestor indicatori a fost realizat un clasament. Acesta arată că Pamplona este orașul spaniol cu cea mai înaltă calitate a vieții.
Printre orașele cu peste 500.000 de locuitori, Valencia se află în fruntea listei, și ocupă locul șase în general. Depășește Madrid locul 11, Malaga, 15, Zaragoza, 16, Sevilla 24 și Barcelona 30. Studiul a evaluat venitul mediu și relația acestuia cu costul a cincizeci de bunuri și servicii, corelând astfel puterea de cumpărare și costul vieții.
Pamplona este orașul cu cea mai mare putere de cumpărare
În clasificarea care privește costul vieții, cel mai accesibil oraș este Cartagena, urmat de Santa Cruz de Tenerife și Burgos.
În ceea ce privește calitatea vieții în Spania și accesibilitatea la locuințe, Caceres este pe primul loc, Ciudad Real pe al doilea, și Oviedo pe al treilea.
În topul celor mai sigure orașe se află Ciudad Real, Valladolid și Pamplona. Palma de Mallorca, Oviedo și Cartagena sunt municipalitățile cu cele mai bune servicii de îngrijire și sănătate.
Destinațiile turistice cu cea mai bună climă au în frunte Las Palmas de Gran Canarias, Ceuta, Santa Cruz de Tenerife.
În 2022, Spania a înregistrat peste 100 de milioane de vizitatori internaționali, în creștere cu 187,2% și 102,6% față de 2020 și, respectiv, 2021. Cu toate acestea, înainte de pandemia COVID-19, țara iberică a numărat peste 120 de milioane de vizitatori internaționali până la atingerea recordului de 126,2 milioane. Această cifră reprezenta mai mult de 2,5 ori populația totală a Spaniei, care însumează aproximativ 48 de milioane de persoane. Turismul este, prin urmare, unul dintre principalele motoare ale economiei spaniole.