Spania amenință cu represalii contra Argentinei, după naționalizarea companiei petroliere YPF

Spania amenință cu represalii contra Argentinei, după naționalizarea companiei petroliere YPF

Spania a amenințat cu represalii contra Argentinei din cauza naționalizării forțate a firmei petroliere YPF, filială a companiei spaniole Repsol, ceea ce ar putea conduce la un război comercial între națiuni.

Acțiunile majoritare ale YPF, deținute de firma spaniolă Repsol, au fost naționalizate forțat de guvernul argentinian.

Ministrul Industriei din Spania, Jose Manuel Soria, a declarat că vor fi luate măsuri în domeniul diplomatic, comercial, industrial și energetic.

Agenția Moody's a redus ratingul firmei YPF de la B3 la Ba3, anunțând că este posibil ca reducerea să continue. Tranzacționarea acțiunilor la bursă a fost suspendată, pentru a doua zi, în New York, ieri. Gestul Argentinei nu va rămâne nepedepsit Argentina a preluat 51% din YPF, care este deținută în proporție de 57,4% de compania spaniolă Repsol. Directorul executiv al Repsol, Antonio Brufau, a spus că gestul Argentinei nu va rămâne nepedepsit și cere 10,5 miliarde de dolari în compensații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile argentiniene au acuzat YPF că nu a investit suficient, pentru a avea rezultate mai bune din exploatările sale petroliere, astfel încât să fie reduse importurile, acuzații pe care compania le respinge. Decizia a fost anunţată de preşedintele argentinian, Cristina Fernandez Kirchner. Cotidienele spaniole au scris, pe prima pagină, cum s-au petrecut faptele, precum şi faptul că guvernul de la Madrid a calificat decizia venită de la Buenos Aires drept ”ostilă şi arbitrară”. Dezbatere pe această temă în PE În plus, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a decis să organizeze, azi, o dezbatere specială şi un vot asupra deciziei autorităţilor argentiniene de a naţionaliza 51% la sută din acţiunile companiei petroliere YPF. Eurodeputaţii îşi vor exprima, vineri, votul asupra unei rezoluţii privind decizia Argentinei, la solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE).

Preşedintele grupului PPE din Parlament, eurodeputatul francez Joseph Daul, a criticat decizia autorităţilor argentiniene, considerând-o ”unilaterală şi arbitrară”. ”Cerem o dezbatere şi o rezoluţie, deoarece vrem să protejăm investiţiile europene în străinătate”, a afirmat el, în deschiderea reuniunii Parlamentului European. Comitetul UE-Argentina, amânat Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, a declarat, ieri, că Bruxellesul a decis să amâne Comitetul comun de cooperare UE-Argentina, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, problema urmând să fie discutată la Consiliului pentru Afaceri Externe, care se va desfăşura, luni, la Luxemburg. ”Guvernul spaniol are sprijinul nostru deplin în această problemă”, a evidenţiat Ashton. Ea a adăugat că Bruxellesul analizează măsura autorităţilor argentiniene pentru a stabili paşii următori. ”Sunt analizate toate opţiunile posibile”, a subliniat Catherine Ashton. ”Acest anunţ este extrem de îngrijorător. YPF este o importantă investiţie a Uniunii Europene în Argentina. O preluare (n.r. - de către statul argentinian) transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali şi ar putea afecta serios mediul de afaceri din Argentina”, a afirmat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.