Spamul copleşeşte e-mailul

Spamul copleşeşte  e-mailul

Peste 75% dintre mesajele electronice primite de un utilizator român sunt nesolicitate, potrivit datelor ANCOM.

Peste 97% dintre mesajele electronice transmise la nivel mondial prin intermediul internetului sunt nesolicitate (spamuri), arată Microsoft într-un studiu recent. Cele mai multe spamuri sunt reclame la medicamente, iar multe dintre ele au ataşate şi programe dăunătoare pentru computere. „În România, conform estimărilor furnizorilor de servicii de acces la internet, aproximativ 75% dintre emailurile primite de un utilizator sunt me saje nesolicitate, cele mai multe de natură comercială, dar şi mesaje cu caracter religios, politic sau tentative de fraudă”, ne-a declarat preşedintele Auto rităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

Cel mai mare volum de mesaje nesolicitate primite de un utilizator se înregistrează în Rusia, urmată de Brazilia şi Turcia. Reclamaţiile se înmulţesc

În România, ANCOM a primit pe par cursul anului trecut peste 1.076 de plângeri privind posibile mesaje comerciale nesolicitate. Dintre acestea, au fost investigate, rezolvate, clasate sau redi rec ţionate 906 şi au fost aplicate 17 amenzi. În 2009, până în aprilie, alte 375 de plângeri adresate Autorităţii au avut ca obiect mesajele comerciale nesolicitate prin e-mail. Până la sfârşitul lunii martie 2009, când atribuţiile au fost pre luate de către Ministerul Comunicaţiilor, 112 dintre aceste plângeri fuseseră investigate şi rezolvate, aplicându- se 15 amenzi.

Printre cei sancţionaţi se numără şi companii cu rezonanţă pe piaţa locală. Este vorba de Vodafone, al doilea mare operator de comunicaţii mobile din România (compania a primit două amenzi, una în 2008, iar cealaltă anul acesta) şi de Cosmote, locul trei în piaţă (o amendă anul trecut). Cei doi operatori au fost sancţionaţi pentru spam pe telefonul mobil.

O altă problemă implicată de mesajele electronice nesolicitate este aceea că de multe ori acestea au ataşate şi programe dăunătoare pentru computere, precum viruşi, spyware, adware sau troieni. La nivel global, raportul de computere infectate cu programe dăunătoare este de 8,6 la 1.000. Raportul în Romania este de 4,3 PC-uri „infectate” la 1.000 „curate”, potrivit datelor Microsoft.

SITUAŢIE

Rata de penetrare a internetului rapid, la jumătate din media Uniunii Europene România stă destul de prost la capitolul conexiuni la internet de mare viteză (broadband). Numărul de conexiuni cu acces fix la internet în bandă largă a crescut cu 30% în 2008, la 2,51 milioane, rata de penetrare ajungând la circa 11,7%, circa jumătate din media de 22,9% înregistrată în toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat, ieri, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu. În acest context, creşterea conexiunilor de acces la internet în bandă largă este principala prioritate a mandatului de şase ani al lui Marinescu. El a fost numit şef al arbitrului pieţei de telecomunicaţii la 1 aprilie, anul curent. În acelaşi timp, numărul conexiunilor active de acces mobil la internet a ajuns la 2,7 milioane, susţinut de expansiunea reţelelor de telecomunicaţii 3G (de a treia generaţie).

Ne puteți urmări și pe Google News