Spaima NASA. Viitoarea stație spațială chineză

Directorul NASA s-a declarat îngrijorat de a vedea Statele Unite „cedând teritoriul” Chinei în spațiu, dacă nici un proiect privat nu va înlocui Stația Spațială Internațională (ISS), căreia i se apropie sfârșitul.

„Un lucru mă îngrijorează. China construiește rapid ceea ce ei numesc stația spațială internațională chineză ”, a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al agenției americane, în timpul unei audieri în Congres.

„Ei își promovează proiectul foarte repede pe lângă toți partenerii noștri internaționali, în care am investit atât de mult”, a continuat el.

„Ar fi tragic, după tot acest timp și atât de mult efort, să abandonăm orbita terestră joasă și să cedăm acest teritoriu”, a declarat Jim Bridenstine.

ISS, asamblată în 1998 de Statele Unite și Rusia în parteneriat cu Canada, Europa și Japonia, este de așteptat să fie dezafectată până în 2030.

NASA nu dorește să o înlocuiască cu o altă stație, dar ar dori să mențină o prezență americană pe orbita scăzută a pământului (ISS este la aproximativ 400 km deasupra nivelului mării) datorită sectorului privat, al cărui NASA va fi client, scrie AFP.

Strategic, Statele Unite ar menține astfel o prezență, în timp ce vor dedica majoritatea bugetelor spațiale către Lună, Marte și explorări mai îndepărtate.

Însă rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare rămâne de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de „comercializare” a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticenţe în această privinţă, scrie și Agerpres.

Potrivit agenției de presă Xinhua, viitoarea staţie chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS şi ar trebui să fie lansată pe orbită în jurul anului 2022.

Anul trecut,  Xinhua, care a raportat anul trecut că mai multe ţări ar dori să se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbită a unor experimente ştiinţifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franţa, Germania, Japonia, Peru şi Kenya.

Agenția spațială chineză intenționează să efectueze 11 lansări între 2021 și 2023 pentru a pune pe orbită și a-și asambla noua stație spațială, care va putea găzdui simultan 3 astronauți în rotații de șase luni.

Agenția va construi și un telescop, care va fi, potrivit Chinei, mai puternic decât telescopul american Hubble.