Spaima care a născut ideea Premiilor Nobel

Spaima care a născut ideea Premiilor Nobel Premiul Nobel. Sursa: Bertil Jonsson | Dreamstime.com

Spaima care a născut ideea Premiilor Nobel. Se spune că magnatul suedez care a inventat dinamita a avut într-o zi o spaimă care i-a schimbat viața.

Alfred Nobel este azi cunoscut pentru faimoasele sale premii. Puțină lume știe cum a ajuns să aibă ideea de a le acorda.

Alfred Nobel - de la copilul care a distrus o scândură pe lacul de acasă la inventatorul pasionat

Alfred Nobel s-a născut în Suedia la 21 octombrie 1833. S-a născut în familia unui inginer care avea ca sarcină construcția de imobile în Stockholm. Cum de multe ori, trebuia să demoleze clădiri vechi sau să degajeze aglonerările de piatră, avea în cap o soluție pentru a crea o substanță de ajutor. Soția lui, mama lui Alfred era o femeie foarte bogată. Dar, susținându-și soțul, i-a cedat activele sale, mai puțin o băcănie ca rezervă în caz de faliment.

Falimentul a lovit familia Nobel iar tatăl a plecat în Sankt Petersburg unde și-a folosit experiența inginerească în fabricarea de arme. Immanuen Nobel a avut ideea folosirii unor mine acvatice.  Când scăpa de sub ochii mamei sale, Andrietta, micul Alfred și-a concentrat atenția asupra unei scânduri care plutea pe iazul din curtea proprietății familiei. Nu s-a lăsat, visându-se căpitan de corsari până când n-a născocit un fel de explozibil cu care a scufundat acea relicvă.

Poliglot, pasionat de chimie, începuse de tânăr să înțeleagă importanța triazotatului de glicerină sau trinitrotoluenului cunoscut mai târziu ca TNT. Va ajunge să primească o bursă chiar de la Casa Regală a Suediei.

Alfred Nobel - imperiul dinamitei  - Marele Vagabond - Negustorul Morții

Unul dintre frații săi, Emil moare în cursul prinelor experiențe în 1864 la una din primele fabrici. Alfred continuă experiențele și creează un amestec de diatomit și nitroglicerină. Este o pastă solidă care putea fi detonată printr-un fitil.  Ajunge rapid să construiască o fabrică mare la Krummel în Germania. A ajuns la apogeul afacerii sale să aibă 20 de fabrici și laboratoare speciale în toată Europa. Cu timpul, invenția sa a ajuns să fie folosită nu doar în mine și detonări pașnice, a ajuns să devină o armă.

Inventatorul dorea să creeze un explozibil ușor de amplasat, manevrat care să distrugă controlat acolo unde era nevoie de detonat stânci, blocuri de piatră, clădiri vechi. De asemenea, sperase să ușureze viața minerilor din abataje care căutau filoane de aur ori zăcăminte de cărbune sau minereuri.

Vânzările creșteau amețitor. Alfred a lăsat afacerile pe mâna lui Ludvig Nobel și a călătorit. Victor Hugo i-a spus „Marele  și cel mai bogat vagabond al Europei”. Detractorii săi i-au spus simplu, „Negustorul Morții”. În 1888, pentru că era lacom, pentru că încărcase benzile de producție la maxim Ludvig va plăti cu viața. Era al doilea frate care murea din cauza dinamitei. Un muncitor scapă o încărcătură manipulată neglijent. Fabrica sare în aer, iar Ludvig și foarte mulți muncitori mor fără nicio șansă de salvare. Știrile internaționale spun că a murit însuși Alfred. În mintea lui se produce un declic. Brusc înțelege că invenția sa a adus mai multe nenorociri și drame decât a ușurat munca minerilor ori a marilor constructori care lucrau în zone stâncoase croind tuneluri.

Moartea unuia dintre frați din cauza lăcomiei și știrea care l-a speriat de moarte pe inventator

Vădit afectat de moartea fratelui și de celebrul fake news al morții sale, inventatorul are o revelație. Pierduse doi dintre cei trei frați pe care îi avea.  la 27 noiembrie 1895, a decis la Paris unde funcționa Clubul Norvegiano-Suedez să creeze Premiile care azi îi poartă numele. Toate activele sale au fost trecute într-un fond care trebuia să alimenteze Premiile Nobel după moartea lui. Erau premii pentru Pace, Medicină, Fizică, Literatură ca să le cităm pe cele mai importante.

Aflat într-una din marile sale călătorii, la San Remo în Italia, marele filantrop de acum Alfred Nobel suferă un atac cerebral și decedează la 10 decembrie 1896, la puțin peste un an de la anunțul care a creat Premiile Nobel.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei