Șpaga la Spiru Haret - „un porc, 30 de litri de vin, 20 de țuică”. Stenograme incendiare!

Sunt elemente uluitoare care vin să completeze povestea „fabricii de diplome” de la Spiru Haret.

Stenograme din convorbirile interceptate de procurori arată că șpaga oferită profesorilor la Universitatea „Spiru Haret” consta în vin, țuică și un porc tăiat iarna, informează G4Media!

Astfel, procurorii DIICOT au înregistrat o convorbire între tatăl unui student la „Spiru” și o terță persoană, în care se vorbește cadouri „în natură”: „Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci... patruzeci de litri, douăzeci de litri de țuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plătește, mai plătește încă 1500 de euro, bani pe care... Îs douăzeci de profesori, îs douăzeci de materii la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia... anual?”.

Ofițerii din cadrul DIICOT susțin că prorectorul I.E. a fost filat și înregistrat în momentul în care primea sub formă de șpagă mai multe bunuri (bagaje, sacoșe și bidoane de 5 L) și plicuri.

Din câte se pare, la Spiru Haret era „o activitate infracţională continuă” încă din 2012 fraudarea examenelor. Iată la ce concluzie a ajuns DIICOT: „Convorbirile interceptate în cauză au evidenţiat o activitate infracţională continuă şi obişnuită pe linia fraudării sesiunilor de examene, licenţe şi master în cadrul facultăţilor din cadrul Universității Spiru Haret, atât în cadrul departamentelor din Bucureşti, cât şi în cadrul unora dintre facultăţile Spiru Haret din ţară”.

Mai mult, au existat cazuri în care „studenţii nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi”.

Câteva exemple de cum se fraudau examenele scrise de licență (potrivit referatului DIICOT):

  • La Facultatea de Psihologie, procurorii arată cum un profesor a scris în locul studentului răspunsurile corecte la un examen (tip grilă);
  • În unele cazuri, testele grilă cu răspunsurile la întrebări ajungeau la studenți, iar aceștia le memorau sau pur și simplu le salvau în telefon. Ulterior, la examene, accesau informațiilor direct de pe telefonul mobil, fără ca supraveghetorii să le atragă atenția;
  • Alteori, candidaţii erau ajutaţi în mod direct la un examen scris chiar de către anumiţi supraveghetori. Aceștia le indicau ce răspunsuri corecte să bifeze la testul scris de licenţă.

Cazul „Spiru Haret” a zguduit întreg sistemul universitar din România. La cea mai mare instituție de profil din țară erau înscriși studenți fără Bacalaureat, au descoperit procurorii DIICOT!