Culisele șocante ale controlului ministrului Educației, la „Spiru Haret”. Diplome de licență și studenți fără Bacalaureat

Culisele șocante ale controlului ministrului Educației, la „Spiru Haret”. Diplome de licență și studenți fără Bacalaureat

Corpul de Control al ministrului Educației a descins, joi dimineață, la Universitatea „Spiru Haret”. Surse din cadrul ministerului au precizat că vor fi verificate toate lucrările care au stat la baza eliberării de diplome. Sunt suspiciuni că unii dintre absolvenți nu avea nici măcar diploma de Bacalaureat

La primele ore ale dimineții de joi, oficialii DIICOT au  transmis că au fost reținute șapte persoane, în cel mai răsunător scandal din învățământul românescu, din ultimii 30 de ani. Prorectorul de la Universitatea „Spiru Haret”, Eduard Ionescu, cel care coordona această adevărată rețea care scotea, contra-cost, absolvenți și masteranzi pe bandă rulantă, alături de cadre didactice și angajați ai Universității au ajuns după gratii și au fost prezentați în fața instanței, cu propunerea de arestare preventivă.

La scurt timp după anunțul DIICOT, la sediul central al Universității „Spiru Haret” au ajuns membrii Corpului de Control al ministrului Educației, Monica Anisie. Secretarul de stat pentru învățământul universitar a confirmat, pentru EVZ, că ministrul a semnat, miercuri seara, ordinul prin care a dispus controlul la Universitatea „Spiru Haret”.

În primă fază, vor fi verificate procesele verbale lăsate de procurori. Apoi, urmează să fie cerute documentele incriminate în cazul anchetei pentru a se stabili în ce condiții au fost eliberate. Practic, Corpul de Control va cere toate documentele eliberate de facultățuile din cadrul Universității „Spiru Haret” care fac obiectul anchetei DIICOT.

Atât anchetatorii cât și membrii Corpului de Control al ministrului Educației verifică, în primul rând, documentele care poartă semnătura prorectorului Eduard Ionescu, cel care coordona această adevărată rețea  care scotea, contra-cost, absolvenți și masteranzi pe bandă rulantă.

Eduard_Ionescu

Numele lui Eduard Ionescu a dispărut de pe site-ul universității, la scurt timp după descinderea procurorilor DIICOT și a polițiștilor de la Criminalitate Organizată. El este unul dintre cei șase prorectori ai Universității „Spiru Haret” și era evaluator pentru domeniul „Învățământ la distanță și cu frecvență redusă”. Conform CV-ului său, Ionescu se afla în funcția de prorector din anul 2011. El ar fi fost cel care oferea răspunsurile necesare viitorilor absolvenți, prin intermediul secretarilor facultăților și a profesorilor. Rudele celor implicați în rețea făceau parte din categoria celor care colectau banii de la studenți.

Acuzații grave: grup infracțional organizat

Descinderile ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT, au avut loc la cele 13 centre universitare din țară și de la sediul central din București al Universității „Spiru Haret”. Cele 76 de percheziții au fost efectuate, miercuri, pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș.

Anchetatorii au constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, „unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie”.