Șovăiala din Senat. Dan Șova a fost salvat de liberali

Șovăiala din Senat. Dan Șova a fost salvat de liberali

Senatul a respins cu 66 de voturi „pentru”, 72 „împotrivă” și două abțineri cererea de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD. Cel puțin 7 senatori PNL au lipsit

Scor strâns, în Senat, aseară, în cazul cererii de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Şova. Liberalii absenți puteau răsturna votul, iar solicitarea procurorilor anticorupție putea fi aprobată. Din cei 167 de senatori, doar 140 fost ieri prezenţi. Astfel, pentru ca cererea DNA să treacă de Senat era nevoie de 71 de voturi „pentru”.

Cine sunt vinovații

Practic au lipsit șapte voturi, iar de la PNL au absentat cel puțin șapte senatori. Aceştia sunt: Gigi Chiru, Anca Boagiu, Crin Antonescu, Iulian Dumitrescu, Cristian Bodea, Dian Popescu și Mihaela Popa. Dacă PNL reuşea să îşi mobilizeze toţi senatorii, cererea era aprobată.

Ne puteți urmări și pe Google News

A așteptat rezultatul în plen

Dan Şova a ajuns în plenul Senatului în jurul orei 16.00. S-a aşezat la locul său din ultimul rând, unde a aşteptat nerăbdător rezultatul votului. Din când în când câte un coleg trecea pe la el pentru a-l saluta. În timpul în care colegii săi dezbăteau o moţiune simplă pe tema Sănătăţii, Șova a ieșit de mai multe ori din sală, s-a plimbat prin spatele plenului sau a stat cu ochii în telefon.

De data aceasta, senatorul PSD nu s-a mai miruit, dar și-a făcut cruce. PNL va face o nouă contestație la CCR.

În timp ce senatorii Opoziţiei încercau să le explice colegilor că ar trebui reinterpretată hotărârea formulată în urma votului din 25 martie , când 79 au votat „pentru” şi 67 „împotrivă”, Șova își făcea cruce și zâmbea discret. În tot acest timp, fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat la sediul PMP, spunea că Parlamentul are abordări politice incorecte. „Dacă Udrea nu a putut șantaja pe nimeni în Parlament, s-au dat repede voturile (n.r. - pe cererile DNA). Dacă Șova știe prea multe, de exemplu despre Ponta”, a spus Băsescu. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta, a precizat că în PSD nu s-a discutat despre votul în cazul lui Şova. „Nu pot să comentez eu foarte mult ceea ce face Senatul. Din păcate nu mai are nicio legătură cu justiţia ce se întâmplă, e o bătălie politică, PNL vrea o chestie, noi nu vrem, nu înțeleg de ce”, a spus liderul PSD.

Deși Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent în sală, şedinţa a fost prezidată de Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele PSD al Senatului. Şova a aşteptat în plen rezultatul votului, iar după ce a aflat că a fost salvat, a zâmbit, a dat mâna cu câțiva colegi și a plecat . „Îmi doresc, aşa cum am cerut şi Instanţei Supreme să trimită dosarul în instanţă ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuțiile acestea politicianiste”, a spus Şova la final.

A avut noroc și-n Comisia Juridică

Un senator PSD care a fugit de la Otopeni la Parlament l-a salvat în ultima clipă pe Dan Șova în Comisia Juridică.

Toți senatorii PNL au sosit punctual, ieri dimineață, la ședință. Unul din parlamentarii liberali care nu putea participa a fost înlocuit cu un supleant cu drept de vot. În consecință, la momentul începerii reuniunii la care se decidea forma proiectului de hotărâre referitor la cazul Șova – proiect care urma să fie apoi supus votului plenului - cei cinci liberali din comisie îi depășeau numeric pe cei patru pesediști prezenți, din totalul de cinci membri PSD din această comisie.

PSD fuge din ședință

Unicul reprezentant al UDMR, senatorul Pataki Csaba, lipsea fără explicație, reconfirmând indirect faptul că Uniunea vrea să rămână departe de acest caz.

Ședința a început în forță, cu liberalii respingând toate solicitările PSD. Când urma să se dea votul final pe încuviințarea arestării, senatorii PSD au cerut vot secret. A durat puțin până s-au pregătit buletinele și, cu aproximativ un minut înainte de a începe votul, în sală a apărut, venind direct de la aeroport, senatorul PSD care absentase, Marian Pavel. În consecință, votul a fost de 5 la 5, iar proiectul redactat de PNL nu a fost adoptat. Senatorii PSD au părăsit sala de ședințe încă din timpul votului, așa că nu a mai existat cvorum pentru redactarea și aprobarea unei noi hotărâri. Ulterior, conducerea Senatului a trimis cazul în plen. (Mircea Marian)