Editura Evenimentul si Capital

„Ceaușeasca M-A DAT AFARĂ DIN CINEMA!” Actrița Violeta Andrei a descris CIOCNIREA CU SAVANTA de renume mondial

Autor: | | 0 Comentarii | 22226 Vizualizari

Deşi timidă, i-a plăcut să şocheze şi chestia asta a costat-o cariera, la apogeul ei, chit că era nevastă de înalt demnitar comunist. A fost şi a rămas o „Lady”.

Dacă ar fi trăit şi jucat în Franţa, le-ar fi făcut concurenţă serioasă lui Brigitte Bardot şi Catherine Deneuve. La Hollywood, frumuseţea sa ar fi umbrit-o pe a lui Marlyn Monroe.

Dar n-a tentat-o niciodată să plece din ţară, deşi propuneri a avut gârlă. La noi a jucat în nenumărate filme, alături de Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Iurie Darie, Ion Besoiu şi alţi foşti juni-primi ai cinematografiei româneşti. S-a căsătorit la 20 de ani cu cel care, peste ani, avea să devină poate cel mai bun ministru de Externe pe care l-a avut România modernă.

Tocmai acest lucru i-a fost fatal pentru carieră. Geloasă pe frumuseţea, inteligenţa şi succesul divei noastre, Elena Ceauşescu a interzis-o, la propriu. În ultimii ani ai regimului comunist n-a mai apărut nici la televizor, nici în pelicule de lung-metraj.

Astăzi, a mai rămas o mână de om din superba femeie care a fost. Dar şi-a păstrat spiritul viu, iar faţa sa, de femeie ajunsă la 77 de ani, are aceeaşi fabuloasă expresivitate. Violeta Andrei, soţia fostului ministru de Externe Ştefan Andrei, îşi duce bătrâneţea cu demnitate în casa sa de la Snagov. Cu o câţeluşă de care nu se poate despărţi.

Hipioată la 77 de ani

Pe cât de frumoasă a fost, pe atât de mititică este acum. O ţine la piept pe Lara, o căţeluşă de Bichon Maltez de numai o lună şi jumătate. A plătit pentru mica vietate cu pedigree 1.500 de lei şi, de când a luat-o în grijă, doarme cu ea în pat. Să nu fie singură. „Hai să-i punem fundiţă! Iubirea lu’ mama...”, o alintă actriţa pe micuţa divă. Ieri a înţărcat-o.

Doamna Violeta este atent machiată, are o manichiură impecabilă şi este îmbrăcată boem, în stilul anilor 60-’70. Pe cap poartă o pălărie roz, are o rochie înflorată, vaporoasă şi nişte ochelari de soare cu rame generoase. Poartă şi un colier, nişte brăţări, inele, dar nimic extrvagant.

Zâmbeşte stângaci: „Eu am fost cam hipioată şi cred că aşa am rămas”. Curtea sa e şi un mic cimitir. Sub frunzele căzute pe peluză sunt mormintele animăluţelor pe care le-a crescut până au murit: „Am îngropat 11 căţei, în 21 de ani”. Lăcrimează.

O ardeleancă timidă şi nu prea

Dacă se uită în urmă ce ar schimba în viaţa sa? Are vreun regret? Oftează: „Multe! Foarte multe! Eu am primit o educaţie foarte aleasă. Având o fire extrem de delicată şi fiind bună la suflet am iubit întodeauna numai frumosul. Regretul e că fiind complet lipsită de tupeu mi s-a făcut foarte mult rău”.

Venerabila doamnă spune că dacă ar fi să schimbe ceva ar face altă meserie unde să depindă numai de ea: „Aş vrea să fi avut tupeu, să nu fi fost aşa timidă”. Exagerează. Nu a fost chiar aşa. Cine au fost părinţii săi şi cu ce se ocupau? Care era numele ei de fată şi de unde era de pâmânt?

Mângâie căţeluşa şi oftează, din nou: „M-am născut lângă Braşov, la ferma tatălui meu care era şi horticultor. El a fost primul care a cultivat cuperci cu miscelii aduse din Olanda. Numele meu de fată era Violeta Pop”. Se mândreşte că e ardeleancă. Mai povesteşte că maică-sa a fost profesoară de română, dar că a lucrat şi la Crucea Roşie până s-a născut băiatul ei, în 1962.

A fost şi o mare cascadoare

În anii tulburi ai stalinismului din România să alegi actoria ca meserie era un act de mare curaj. Cum a ajuns actriţă? Părinţii săi nu s-au opus? Artista se destinde. „Mama ar fi vrut să fac Arhitectura. Şi chiar am pregătit, la matematică, trei prieteni care chiar au intrat!

Dar eu dădusem examen la IATC, cu două săptămâni înainte şi, spre disperarea mamei, am intrat cu nota 10, din 2.500 de candidaţi! Şi am terminat tot cu 10!”. Violeta Pop, cum se numea pe atunci, superba noastră actriţă, făcuse 11 ani de coregrafie, de la vârsta de cinci ani.

„Tata, care era într-un sanatoriu, că avea cancer la plămâni, când m-a văzut în «tutu», şi pe poante, dansând în „Moartea lebedei”, a lui Saint Saens, mi-a spus că ar fi fericit dacă aş deveni actriţă”. Şi, care au fost actorii şi regizorii cu care a colaborat cel mai bine. Nu-i place întrebarea.

„Lista e enormă, da’ în viaţă mai sunt puţini! Cel mai mult am filmat cu Iulian Mihu, că mi se spunea „pacienta lui Mihu”, acest Fellini al nostru! M-a văzut că sunt curajoasă. Eram nebună şi temerară!”, deschide lista Violeta Andrei. Îşi aminteşte că primele cascadorii le-a făcut în filmele regizate de Mircea Drăgan.

După aceea am făcut cascadorii aproape în fiecare film. Şi de fiecare dată era să mor! Da’ n-am povestit niciodată asta în mod dramatic...”. Violeta Andrei a filmat, zile în şir, cu picioarele goale, prin zăpadă: „Szobi Cseh mi-a zis că-s de-a lor, că fac toate nebuniile”. A avut noroc că nu şi-a rupt nimic: „Da’ era, odată, să mă înec în ocean, în Maroc, în filmul „Braţele Afroditei„”.

„Băiatul meu a fost conceput în prima noastră noapte!”

A debutat, în 1966, cu filmul „Golgota”, în regia lui Mircea Drăgan. Ce a contat mai mult, frumuseţea, talentul sau faptul că era, deja, soţia fostului ministru de Externe al RSR, Ştefan Andrei, cu care s-a căsătorit la numai 20 de ani? O umflă râsul: „Soţul meu nu era demnitar, pe atunci. Iar frumuseţea nu avea cum să conteze pentru că aveam o „moacă” de nebună melancolică...”.

Şi, cum s-a cunoscut cu fostul ei soţ? A fost un coup de foudre, o dragoste la primă vedere? Doamna Violeta devine melancolică: „Da! Eu aveam doar 17 ani şi eram la festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan era, cumva, şeful meu... Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă!”.

Violeta Andrei a mărturisit că s-a căsătorit fecioară şi aşa a şi rămas un timp după nuntă, pentru ca Ştefan Andrei a avut eleganţa să aştepte să fie pregatită: „Mi-era frica de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, a fost o declaraţie dată unui tabloid.

Violeta Andrei mai că nu se îneacă de râs: „Ce două săptămâni! Trei luni! Am căzut din pat şi, atunci, mi-a zis el că am rămas şi gravidă! Băiatul meu a fost conceput în prima noastră noapte de dragoste!”.

Îi dansa din buric lui Ştefan Andrei

S-a spus că soţul ei ar fi fost cel mai bun ministru de Externe pe care l-a avut România. Cât de comunist era? Cade pe gânduri: „Nu cred că era. Avea concepţii foarte liberale şi, de aceea, cred că a fost apreciat de toţi marii demnitari ai lumii”.

Cum era în intimitate, că a declarat, mai demult, că era un om rafinat dar şi boem. Cât de boem? Surâde cu un zâmbet cre te dă pe spate: „La mare, odată, era să ne ducă la Miliţie, pentru că eu îl aşteptam îmbrăcată flower-power, cu flori în păr, pe o barcă şi cântam pentru mine. Era noaptea şi el venea de la o înrunire cu Ceauşescu, la Neptun”.

Au vrut să o aresteze. Vorba aceea, era noapte, pe graniţă, într-o zonă protejată. A scăpat-o Ştefan Andrei care era şi el îmbrăcat cu o cămaşă înflorată: „M-a luat în braţe, m-a sărutat şi m-a pus într-un leagăn, pe plajă. Abia apoi le-a zis că el era ministrul de Externe al României şi aşa suntem noi”.

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Suete de colectie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI