Familia fostului dictator de la Tunis a strâns o avere impresionantă prin jecmănirea economiei naţionale.
Clanul grupat în jurul Leilei Ben Ali, cea de-a doua soţie a fostului dictator tunisian, a strâns o avere de sute de milioane de euro după ce a parazitat întreaga economie a ţării care părea să fi devenit, în timp, o afacere de familie.
Fosta coafeză, interfaţa unei reţele de tip mafiot care acaparase orice domeniu de activitate din statul nord-african, este suspectată de serviciile secrete franceze că a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, în valoare de 45 de milioane de euro, scrie ziarul "Le Figaro". Aurul s-ar afla acum în Elveţia, susţin oficialii francezi.
O adevărată caracatiţă
Ascensiunea familiei pe care Leila o aducea cu ea la putere, zece fraţi şi zece surori, a început în 1992, ajungând în timp să înlăture clanurile rivale. Habib Ben Ali, fratele fostului preşedinte tunisian, a fost prima victimă, căzând în dizgraţia liderului suprem, la fel ca alte figuri din anturajul său pe care Leila le considera periculoase pentru interesele ei.
Belhassen, fratele cel mare, şi Hajja Nana, mama fostei primei-doamne, au preluat frâiele afacerilor care acopereau sectoarele bancar, hotelier, imobiliar, transporturile, vămile şi mass-media.
Nestingherită de Fiscul tunisian, familia Ben Ali a strâns o avere de câteva sute de milioane de euro, o parte din bani fiind depozitaţi în conturi din Malta, Dubai şi Franţa. Lista proprietăţilor deţinute în afara ţării include mai multe apartamente luxoase în Paris şi în suburbiile sale, o cabană în staţiunea montană Courchevel, vile pe Coasta de Azur, dar şi în Argentina. Guvernul francez s-a angajat să dea curs oricărei cereri formulate de noul guvern de la Tunis privind verificarea averilor deţinute de fosta familie Ben Ali în Franţa.
Ajutat de Gaddafi
Un consilier al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a dezvăluit ziarului "Le Monde" că dictatorul tunisian ar fi fost forţat de comandanţii armatei să părăsească ţara după ce aceştia au refuzat să respecte ordinul de a trage asupra protestatarilor.
Nu este clar însă modul în care Ben Ali a părăsit Tunisia, dar Parisul îl suspectează pe liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, că a trimis agenţi secreţi libieni pentru a-l scoate pe fostul dictator tunisian în siguranţă din ţară. Regretele sincere exprimate de Gaddafi după escaladarea crizei din ţara vecină au întărit suspiciunile printre oficialii francezi.
Guvern de uniune naţională
După trei zile de consultări, liderii interimari din Tunisia au anunţat, ieri, formarea unui guvern de uniune naţională. Premierul în exerciţiu Mohamed
Ghannouchi, vechi aliat al lui Ben Ali, alături de alţi câţiva miniştri şi-au menţinut posturile în noul executiv. Cabinetul va cuprinde şi trei lideri ai partidelor de opoziţie şi va avea ca sarcină administarea treburilor ţării pe perioada de tranziţie până la alegerile prezidenţiale şi legislative.
Protestele au continuat ieri la Tunis, când sute de persoane au manifestat violent, cerând retragerea de la putere a partidului fostului dictator. Schimburi de focuri au avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni între armata tunisiană şi gărzile de corp ale fostului dictator refugiate în palatul prezidenţial din Cartagina.
"Se pare că soţia lui Ben Ali a fugit cu aurul. 1,5 tone, în valoare de 45 de milioane de euro.", OFICIAL FRANCEZ