Soros: „Suntem într-un moment revoluționar, în care putem realiza ceea ce părea de neconceput”

Soros: „Suntem într-un moment revoluționar, în care putem realiza ceea ce părea de neconceput”

Miliardarul marxist George Soros a declarat că pandemia de coronavirus deschide calea pentru schimbări în societate, imposibile până acum.

„Chiar înainte de începutul pandemiei, am realizat că suntem într-un moment revoluționar, în care ceea ce era imposibil sau chiar de neconceput în vremuri normale a devenit nu doar posibil, ci probabil absolut necesar”, a declarat George Soros într-un interviu pentru Project Syndicate.

Miliardarul a mai afirmat că „Europa se confruntă cu mai multe pericole existențiale” și s-a declarat „foarte preocupat de supraviețuirea UE, întrucât este vorba de o uniune neterminată”.

Soros arată că UE era „în curs de creare”, dar acest proces „nu a fost încheiat până acum”.

Din acest motiv, crede miliardarul evreu de origine maghiară, UE este „extrem de vulnerabilă – mai vulnerabilă decât Statele Unite, nu doar pentru că este o uniune neterminată ci și pentru că este întemeiată pe statul de drept”.

Soros a comentat și recentul conflict dintre Germania și UE. Curtea Constituțională germană a hotărât pe 5 mai că una dintre deciziile Curții de Justiție a UE privind politicile Băncii Centrale Europene (BCE) este greșită și nu trebuie aplicată, somând CJUE să își revizuiască decizia și BCE să își revizuiască activitatea.

La rândul său, CJUE a replicat că ea este singura în măsură să decidă cum trebuie să acționeze BCE.

Conflictul deschide ușa pentru ca țările membre ale UE să nu se mai supună legislației Uniunii, recâștigându-și suveranitatea pierdută prin aderarea la bloc.

Soros s-a așezat de partea UE în acest conflict: „Când Germania s-a alăturat UE, ea s-a angajat să respecte dreptul european”.

El și-a exprimat temerea că țări precum Polonia sau Ungaria să nu devină mai independente în interiorul UE „dacă instanța germană poate pune sub semnul întrebării deciziile Curții de Justiție a comunității europene”.

Soros s-a întrebat:

„Ungaria și Polonia pot decide ele dacă respectă dreptul european sau propriile lor tribunale – a căror legitimitate a fost pusă sub semnul întrebării de către UE? Această chestiune lovește în inima însăși a UE, care se sprijină pe statul de drept.”

Și adeptul ultraliberalismului a continuat:

„Polonia a sesizat imediat oportunitatea și a afirmat supremația instanțelor sale, controlate de către guvern, în fața dreptului european. În Ungaria, Viktor Orban a folosit deja urgența COVID-19 și un parlament prizonier pentru a se proclama dictator.”

Soros omite să spună că guvernul Orban este rezultatul unor alegeri libere – necontestate de UE – și câștigate zdrobitor de Fidesz, în 2018, iar alegerile următoare sunt programate în 2022

Potrivit sondajelor, guvernul Orban se bucură de sprijinul a 54% dintre maghiari.

„Decizia constituie o amenințare care ar putea distruge Uniunea Europeană ca instituție bazată pe statul de drept, tocmai pentru că ea (decizia) a fost emisă de Curtea Constituțională germană, care este instituția cea mai respectată din Germania”, a mai comentat Soros.

În interviul citat, Soros a reamintit ideea sa ca UE să emită obligațiuni permanente, pe care le-a numit Consols. Cu banii creați de Consols, el ar finanța lupta împotriva pandemiei de COVID-19 ca și împotriva schimbării climatice.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa are nevoie de circa 1 trilion de euro pentru a lupta contra pandemiei și ar fi trebuit să adauge un trilion în plus pentru lupta contra schimbării climatice”, a afirmat Soros.

El a precizat că obligațiunile acestea „nu ar trebui niciodată emise în vremuri normale, dar sunt ideale pentru acest moment”, fără a explica de ce, „în vremuri normale” ele ar fi nepotrivite, și de ce, în aceste condiții, ele ar trebui să aibă un statut „permanent”.

În interviu, Soros a vorbit și despre celălalt mare inamic al său, Donald Trump, acuzându-l că „vrea să fie dictator. Nu poate să fie, pentru că există o constituție în Statele Unite pe care oamenii încă o respectă.”

Deși constituția „îl va împiedica să facă anumite lucruri, ea nu îi interzice să încerce”, deoarece „literalmente, se bate să-și salveze pielea”.

„Aș mai spune că am avut încredere în Trump că se va distruge și că a depășit așteptările mele cele mai nebunești”, a conchis Soros.