Soros, păpușarul din umbră în Nagorno-Karabah? Armenia, devastată de proteste

Sursa: Arhiva EVZ

Fundația omului de afaceri George Soros, Open Society, e acuzată în Armenia că a promovat o soluționare a conflictului din Nagorno-Karabakh care ar aduce beneficii Azerbaidjanului.

"Protestatarii din centrul Erevanului au distrus biroul Fundației pentru o Societate Deschisă (Fundația Soros), informează presa armeană. Potrivit presei, participanții au spart ușile și au devastat sediul fundației filantropului și omului de afaceri american.

Violențe fără sfârșit

Locuitorii din Erevan au protestat împotriva încetării focului și a tuturor ostilităților din Nagorno-Karabakh, informează știripesurse. Potrivit declarației trilaterale a președinților Rusiei și Azerbaidjanului și a primului ministru al Armeniei, unitățile Forțelor Armate ale Azerbaidjanului și Armeniei se opresc la pozițiile lor, iar menținerea păcii este asigurată de Rusia.

Nemulțumiți de decizie, protestatarii au pătruns în clădirea guvernului armean. Câteva zeci de persoane au jefuit biroul primului ministru și i-au jefuit reședința. Președintele parlamentului a fost bătut.

Soros, o amenințare pentru valorile armene

Fundația lui Soros, Open Society, e acuzată în Armenia că a promovat o soluționare a conflictului din Nagorno-Karabakh care ar aduce beneficii Azerbaidjanului. „Fundația nu a finanțat niciodată o propagandă de pacifism față de Azerbaidjan sau vreo inițiativă legată de conflictul din Karabah”, au spus în repetate rânduri reprezentanții organizației.

Grupurile naționaliste, precum și unii activiști care se opun guvernului prim-ministrului Nikol Pashinian, au atacat tot mai mult în ultima vreme organizația lui Soros, în declarațiile lor publice făcute de la revoluția de catifea din 2018. Aceștia susțin că guvernul promovează agenda politică secretă a lui Soros în Armenia, despre care spun că reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea națională și valorile tradiționale armene. Unii dintre ei au mers până acolo încât au susținut că Soros a fost în spatele „revoluției” care l-a adus pe Nikol Pashinian la putere.

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după 6 săptămâni de lupte, relatează AFP.

„La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, conform unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Potrivit lui, beligeranţii îşi păstrează în baza acestui acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT, „poziţiile pe care le ocupă”.