Cum a ajuns Sorin Ovidiu Vântu de la miliarde de dolari la câteva zeci. Mărirea și decăderea omului de afaceri
- Maria Pană
- 10 ianuarie 2024, 13:19
Sorin Ovidiu Vîntu a fost unul dintre cei mai potenți financiari oameni de afaceri ai anilor 2000. Topurile de profil îl plasau pe acesta pe locuri trei cu o avere cuprinsă între 1 și 2 miliarde de dolari.
Sorin Ovidiu Vântu, cel care a pus bazele Fondului Național de Investiții strânsese o avere colosală. În 2007, top 300 Capital arăta că Vîntu are o avere cuprinsă între 2.1-2.3 miliarde de dolari. Omul de afaceri reușise să își construiască un adevărat imperiu.
Avea nu mai puțin de 50 de off-shoruri care controlau aproximativ 700 de firme din România, Moldova, Cipru și Marea Britanie. Una dintre cele mai importante afaceri ale lui a fost Fondul Național de Investiții. Aceasta a fost un joc piramidal construit pe același principiu ca și Caritasul.
De această data era garantat de CEC și de instituțiile statului pentru a I se acorda credibilitate. Românii nu-și învățaseră lecția după Caritas și altfel asemenea jocuri. Așa se face că în urma prăbușirii FNI, milioane de români au fost păgubiți. Asta în timp ce afacerile lui Vîntu creșteau văzând cu ochii.
Când a început decăderea lui Sorin Ovidiu Vîntu
Doar că în cele din urmă din 2014 au început să curgă condamnările pentru omul de afaceri. Puțin câte puțin și averea a început să se macine. Mai ales că foarte multe dintre proprietățile aflate în România și pe numele lui au fost executate silit de ANAF pentru recuperarea prejudiciilor.
Proprietăți din Delta Dunări, dar și vile din București, toate au fost vândute pentru ca oamenii să își primească banii înapoi. Desigur că nu a fost posibil ca toată lumea să fie despăgubită. Cu toate acestea, certitudinea este că SOV a sărăcit.
Așa se face că în ultimii ani, averea lui SOV a ajuns de la miliarde la 30 de milioane de euro, potrivit informațiilor din spațiul public. Desigur că nimeni nu știe exact ce afaceri mai desfășoară acesta, având în vedere ingineriile financiare pe care le-a aplicat în trecut.
Plus că multe dintre aceste afaceri nu se desfășoară în România, astfel încât să existe o evidență a sumelor care îi intră în buzunar omului de afaceri.