Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat redeschiderea liniei feroviare Zorleni - Fălciu - Frontiera cu Republica Moldova. Scopul este de a gestiona fluxurile de refugiaţi, dar și de a le pune la dispoziție toate condițiile necesare.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că linia feroviară Zorleni - Fălciu - Frontiera cu Republica Moldova va fi redeschisă.
"Continuăm astfel eforturile concrete pentru sprijinirea persoanelor refugiate din Ucraina, care sosesc în România prin frontiera cu Republica Moldova", a menţionat ministrul Transporturilor.
Potrivit acestuia, CFR s-a asigurat și a pus la dispoziție toate condițiile pentru a redeschide acest sector de cale ferată şi pentru repunerea în funcţiune a Haltei Fălciu.
"Luăm în mod constant toate măsurile necesare pentru asigurarea unor coridoare de tranzit care să asigure legături eficiente cu alte oraşe importante din România, dar şi cu Punctele de Trecere a Frontierei cu ţările vecine", a anunțat Sorin Grindeanu.
Potrivit unui comunicat al CFR Călători, linia de cale ferată Zorleni - Fălciu - Fălciu Frontieră este o linie feroviară care traversează râul Prut şi care asigură legătura directă cu Staţia CF Cantemir, punct feroviar de frontieră al Republicii Moldova.
"Prin redeschiderea liniei feroviare Zorleni - Fălciu - Fălciu Frontieră, în lungime de circa 60 de km, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA se aliniază eforturilor concrete ale României în preluarea şi gestionarea fluxului crescut de refugiaţi din Ucraina, care sosesc în ţara noastră, prin graniţele cu Republica Moldova", se menţionează în comunicat.
Linia feroviară redeschisă pentru refugiați
Din cauza războiului provocat de Rusia, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din țară și să treacă prin punctele feroviare de la graniţa cu Republica Moldova. Redeschiderea liniei Zorleni - Fălciu este necesară pentru siguranța refugiaților, dar și pentru autorități.
"Pentru redeschiderea liniei de cale ferată Zorleni - Fălciu - Fălciu Frontieră, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi a executat în regie proprie lucrările necesare pentru crearea condiţiilor în vederea realuării transportului feroviar, lucrări care au constat în înlocuirea de traverse, completarea cu material mărunt de cale şi piatră spartă, lucrări de consolidare a liniei, de defrişarea a vegetaţiei pe o suprafaţă totală de 144.000 mp, precum şi lucrări de asigurare a gabaritului de trecere în zona trecerilor la nivel", se mai precizează în comunicat.