Sorin Grindeanu a anunțat că trei nave sunt gata să inspecteze lucrările făcute de Ucraina la canalul Bâstroe: „Suntem pregătiți”

Sorin Grindeanu a anunțat că trei nave sunt gata să inspecteze lucrările făcute de Ucraina la canalul Bâstroe: „Suntem pregătiți” Sorin Grindeanu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a transmis că trei nave ale Administrației Fluviale Dunărea de Jos sunt pregătite pentru a merge să facă măsurători ale canalului Bâstroe. Ucraina a invitat autoritățile române să meargă pentru a analiza lucrările făcute.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că trei nave care aparțin Administrației Fluviale Dunărea de Jos sunt pregătite pentru a merge să facă verificări în legătură cu lucrările de dragare făcute de Ucraina în canalul Bâstroe. Cele trei nave sunt dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile. Vicepremierul a mai adăugat că navele au nevoie să primească acceptul pentru a merge să facă măsurători pe canalul Bâstroe.

„Noi suntem pregătiți! Trei nave ale AFDJ Galați- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook. România și-a exprimat îngrijorarea în legătură că lucrările de dragare pe care le-au făcut autoritățile ucrainene pentru că au efecte asupra unei zone comune. Este vorba de Delta Dunării, regiune sensibilă din punct de vedere ecologic.

Ucraina a invitat Românai să măsoare lucrările făcute la Canalul Bâstroe

Kievul a transmis, săptămâna trecută, că pescajul navelor care traversează prin canalul Bîstroe a fost adâncit de la 3,9 metri la 6,5 metri. În urma anunțului Ucrainei, România s-a arătat îngrijorată față de lucrările efectuate pe canalul navigabil prin zona comună a Deltei Dunării. Lucrările din această zonă ar putea avea efecte grave asupra faunei și florei care aparțin patrimoniul mondial UNESCO. În plus, aceste lucrări ar putea încălca tratatele internaţionale de protecţie a mediului. Încă de la începutul acestui scandal, Ucraina a susținut că nu a încălcat niciun acord internațional atunci când au fost efectuate lucrările de adâncire. Kievul a făcut acest demers pentru ca exporturile de alimente de la porturile sale fluviale să fie majorate. Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, a declarat că țara sa este pregătită să îi arate României modul în care au fost desfășurate activitățile. În plus, Klaus Iohannis a spus că autoritățile ucrainene au cerut să existe discuții cu experții din Ministerul Transporturilor, din Ministerul Mediului, dar și din alte domenii.

Ne puteți urmări și pe Google News