Sorin Blejnar, reținut pentru afaceri ilegale cu bani de la Banca Mondială | EXCLUSIV EVZ
- Petrisor Cana
- 8 noiembrie 2016, 00:00
Anchetat și condamnat, dar nu definitiv, în „Dosarul Motorina”, fostul șef al Fiscului a fost „agățat” de procurorii anticorupție într-un alt dosar. „Evenimentul zilei” a aflat că Blejnar a ajuns după gratii pentru că ar fi favorizat o firmă care a implementat programe IT pe bani de la Banca Mondială
Lovitura de teatru pe care mulți o așteptau în cazul lui Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), nu a venit de acolo de unde se așteptau cei mai mulți: „Dosarul Motorina” sau dispariția fără urmă a lui Codruț Marta, fostul său șef de cabinet. „Evenimentul zilei” a aflat că fostul șef al Fiscului din România a fost „agățat” într-un dosar în care ar fi primit șpagă de la patronul unei firme pentru a dezvolta sistemele IT din sfera Administrațiilor Financiare și a Vămilor. Mai exact, susțin sursele noastre, pe baza unui împrumut de circa 70 de milioane de euro acordat de Banca Mondială, ANAF, condus, la acea vreme de Sorin Blejnar, trebuia să investească în reorganizarea administrațiilor fiscale din teritoriu, a vămilor și a Gărzii Financiare. După cum se știe, Garda Financiară și Direcția Generală a Vămilor s-au desființat, devenind entități sub tutela ANAF, iar administrațiile fiscale s-au „regionalizat”. Așa cum reiese din in formațiile furnizate de Direcția Națională Anticorupție, Sorin Blejnar a fost reținut pentru 24 de ore pentru trafic de influență, pe motiv că, în cursul anului anul 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.
Banii urmau să-i fie remiși în schimbul intervenției sale ca șef al ANAF asupra unor subalterni, pentru ca aceștia să se ocupe de „buna desfășurare” a procedurilor de atribuire a contractelor în așa fel încât afaceristul să fie câștigător. În schimb, susține DNA, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.