Sora lui Kim Jong-un, mai dură decât dictatorul. Avertismentul transmis lui Joe Biden. Ce spune despre „dușmanii” Coreei de Nord

Kim Yo Jong. Sursa foto Arhiva EVZ

SUA au fost de acord să desfășoare submarine cu arme nucleare în Coreea de Sud și să implice Seulul în planificarea sa nucleară pentru a contracara amenințările nucleare din Coreea de Nord. În acest context, sora lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, a reacționat dur la adresa lui Joe Biden.

Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, a lansat noi amenințări, recent, după întâlnirea președintelui sud-coreean cu omologul său american, Joe Biden, la Washington. Kim a spus că venirea submarinelor americane în porturile sud-coreene va duce la „creșterea pericolului” în peninsula coreeană și în Asia și a cerut „perfecționarea” arsenalului nuclear nord-coreean.

Acordul - cunoscut sub numele de Declarația de la Washington - a fost anunțat săptămâna aceasta în timpul discuțiilor președintelui Joe Biden cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol în capitala americană.

Kim deține o funcție de conducere în Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord și se spune că are influență asupra fratelui ei.

Kim Yo-jong amenințări directe: Autoapărare noastră va fi mai puternică

Referindu-se la acord, Kim a spus: „Cu cât dușmanii sunt mai concentrați să organizeze exerciții de război nuclear și cu cât vor desfășura mai multe mijloace nucleare în vecinătatea peninsulei coreene, cu atât exercitarea dreptului nostru la autoapărare va fi mai puternică”.

Kim Yo-jong a mai spus că arsenalul nuclear al Coreei de Nord „ar trebui adus și mai aproape de perfecție”, conform presei de stat de la Phenian. Declarațiile lui Kim Yo-jong, care deține o poziție de putere semnificativă în ierarhia sistemului dictatorial de la Phenian, vin după ce SUA au luat decizia de a trimite din nou submarine înarmate nuclear în porturile sud-coreene și de a implica Sudul în planificările și strategia sa nucleară pentru contracararea amenințării din Nord. În schimb, guvernul de la Seul a fost de acord să nu meargă mai departe cu planurile de a dezvolta propriul arsenal nuclear.

Biden a salutat acordul, spunând că va consolida cooperarea aliaților pentru a descuraja un atac nord-coreean

Președintele Yoon a spus, de asemenea, că acordul a marcat un angajament „fără precedent” al SUA de a descuraja atacurile și de a proteja aliații prin utilizarea armelor nucleare. China a avertizat împotriva „creșterii în mod deliberat a tensiunilor, provocând confruntări și ridicând amenințări”.

Conform acordului, SUA își vor face angajamentele de apărare mai vizibile trimițând un submarin cu arme nucleare în Coreea de Sud, pentru prima dată în 40 de ani, împreună cu alte active, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară.

Cele două părți vor dezvolta, de asemenea, un Grup Consultativ Nuclear. Îngrijorarea a crescut de ambele părți cu privire la amenințarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord. Phenianul dezvoltă arme nucleare tactice care pot viza Coreea de Sud și își modernizează armele cu rază lungă de acțiune care pot ajunge pe continentul SUA.

SUA au deja obligația prin tratat de a apăra Coreea de Sud angajându-se să folosească arme nucleare dacă este necesar. Dar unii din Coreea de Sud au început să se îndoiască de acest angajament și cer ca țara să își continue propriul program nuclear, scrie BBC.