Șor și Tauber rămân pe banca sancționaților. Tribunalul General al UE le-a respins cererile

Șor și Tauber rămân pe banca sancționaților. Tribunalul General al UE le-a respins cererileProteste 2023/ Sursa foto: diez.md

Republica Moldova. Tribunalul General al Uniunii Europene a respins cererea de anulare a sancțiunilor impuse, în aprilie 2023, politicienilor pro-ruși Ilan Șor și Marina Tauber. Cei doi vor fi supuși în continuare restricțiilor, pentru tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova. În luna octombrie, magistrații europeni au admis cererea lui Vladimir Plahotniuc. Acesta a scăpat de restricțiile din 2023, dar a rămas în alte liste de sancțiuni.

Tribunalul General UE le-a respins cererile

Tribunalul General al UE a constatat că sancțiunile impuse lui Ilan Șor și Marinei Tauber sunt „justificate și conforme politicii externe și de securitate comune a Uniunii Europene”.

„Organizarea, conducerea sau participarea la demonstrații violente sau la alte acte de violență poate justifica acțiunea UE în acest domeniu. În vederea consolidării și sprijinirii democrației și a statului de drept într-o țară terță”, se arată într-un comunicat al instanței.

Șor și Tauber, alături de alți agenți ai destabilizării, au fost sancționați în aprilie 2023. Conform deciziei UE, în privința acestora au fost impuse restricții pentru „organizarea de demonstrații antiguvernamentale violente”. Acțiunile au amenințat suveranitatea și independența Republicii Moldova, democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea acesteia, susținea UE.

Sancțiunile sunt în vigoare până la 29 aprilie 2025. UE a dispus înghețarea bunurilor și a interzis intrarea pe teritoriul său a celor doi politicieni pro-ruși.

Sursa foto: Marina Tauber/ Facebook

Cererea lui Plahotniuc, admisă

În luna octombrie, Vladimir Plahotniuc a obținut câștig de cauză la tribunalul Uniunii Europene. Magistrații au anulat decizia Consiliului UE din mai 2023, prin care oligarhul fugar a fost inclus într-o listă de sancționare.

Plahotniuc rămâne însă în alte black list-uri, aprobate de mai multe țări, pentru tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova.

Conform magistraților, includerea politicianului fugar în liste nu a fost suficient de bine motivată.

Într-o reacție pentru Europa Liberă, Ministerul de Externe a menționat că  „acest individ va rămâne pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.

Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc. Sursa foto: Arhiva EvZ

Lista sancțiunilor UE, extinsă și în 2024

În aprilie 2024, Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva persoanelor implicate în destabilizarea Republicii Moldova.

Se regăsesc în listă oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, Victor Petrov, adjunctul bașcanei Evghenia Guțul, deputata Marina Tauber și omul de afaceri de lângă Putin, Igor Ceaika.

Urmare a sancțiunilor internaționale, în luna august, Consiliul interinstituțional de supervizare a blocat fondurile deținute de figuranți.

În listă apar Ilan Șor, refugiat la Moscova, Vladimir Plahotniuc, care s-ar afla în Ciprul de Nord, deputata Marina Tauber, dar și Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE.