Soprană etiopiano-română, originară din Republica Moldova, a câștigat două premii, la un prestigios festival din Londra

Soprană etiopiano-română, originară din Republica Moldova, a câștigat două premii, la un prestigios festival din Londra

Soprana lirică etiopiano-română Isabelle Haile, originară din Republica Moldova, a devenit câștigătoarea Premiului II și Premiului „Simpatia Publicului”, la un eveniment muzical major al anului din Londra – Festivalul-Concurs Internațional de Muzică Barocă „Handel”.

Eveniment muzical major al celor mai talentați cântăreți din lume

Prestigiul festivalului se explică, grație tinerilor câștigători din anii trecuți ai acestuia, care au ajuns soliști recunoscuți în context mondial, nu doar în domeniul muzicii baroc, evoluând în permanență pe cele mai importante scene de operă din lume. Printre aceștia se numără Iestyn Davies, Lucy Crowe, Grace Davidson, Tim Mead ș. a. Atât semifinala, cât și finala festivalului, s-au desfășurat la St. George's, Hanover Square din Mayfair, din centrul Londrei (biserica privată a lui Handel), fiind deschise publicului larg.

Educație artistică în Republica Moldova, Italia și Marea Britanie

Soprana Isabelle Haile s-a născut, la 25 martie 1992, la Chișinău. A urmat pregătirea vocală în Republica Moldova, Italia și Marea Britanie. Și-a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, cântând la pian și evoluând la unul dintre cele mai prestigioase coruri de copii și tineri din Republica Moldova – Corala „Vocile primăverii”, avându-l ca profesor de canto pe distinsul dirijor Ștefan Andronic, în cadrul Liceului Român-Englez „Ion Creangă”, clasa muzicală, unde învăța.

Tania Chiriță, mama artistei, a precizat, pentru Moldpres, că Isabelle Haile a studiat pianul la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, instruită de cunoscuta profesoară de peste Prut, Tatiana Monastârschi. La vârsta de 15 ani, Isabelle Haile s-a stabilit în Italia, la Roma, unde a urmat două școli de canto: la Accademia „Santa Cecilia”, cea mai veche școală de muzică din Europa, fondată în secolul XVII și la ARAMIS (o asociație romană de muzică, de pe lângă Basilica „Santa Maria degli Angeli e dei Martiri”).

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre cele mai apreciate soliste de la Royal Academy of Music din Anglia

Isabelle a fost una dintre cele șase soliste, alese pentru a forma grupul „Academy Bach Scholars” de la Academia Regală de Muzică din Londra (Royal Academy of Music). Grație acestui angajament, ea cântă, cu regularitate, alături de renumiți dirijori de pe scena internațională actuală, precum Philippe Herreweghe și John Butt.

Nu este doar o artistă desăvârșită, Isabelle este licențiată în economie, finanțe și management, având și studii masterale în cadrul Universității „Queen Mary” din Londra. A absolvit și al doilea master – cu mențiune ca vocalistă – la Royal Academy of Music, în 2020, pentru remarcabilul recital, susținut în opt limbi, la absolvirea instituției. Interpreta a fost bursieră a Academiei „Bach” din capitala Marii Britanii și a colaborat cu dirijori, precum John Butt, Philippe Herreweghe, Masaaki Suzuki și Iain Ledingham. Excelența Isabellei în interpretarea muzicii sacre i-a fost recunoscută oficial, când a câștigat Premiul Special „Provincia di Roma”, la Concursul Internațional de Muzică Sacră din 2014, din capitala Italiei. În noiembrie 2015, Isabelle a evoluat ca solistă într-un concert pentru Alteța Sa Regală, Prințesa Anne, la universitatea londoneză.

Colaborare cu un pianist, deținător al Premiului „Grammy”

Isabelle a înregistrat un CD cu melodiile lui Vicente Lusitano, primul compozitor de origine africană, lansat în Europa. Cu Grupul Muzical „London Voices”, ea interpretează piese pentru coloana sonoră a producțiilor cinematografice și pentru antologii de muzică corală, lansate de Oxford University Press, notează Moldpres.

Adoră muzica nouă. În noiembrie 2022, Isabelle a înregistrat primul său ciclu de cântece contemporane solo, de Bernard Hughes și Chinwe D John, în colaborare cu pianistul deținător al Premiului „Grammy”, Christopher Glynn. În 2023, a cântat în corul Operei Naționale Engleze, în spectacolul „Carmen” și a debutat la Opera din Zurich, în „Lecții de dragoste și violență”, de George Benjamin. Studiile i-au fost finanțate cu generozitate de Countess of Munster Musical Trust, organizație de caritate, ce oferă burse tinerilor muzicieni din Marea Britanie. „Rapsodia Română”, de George Enescu, prin vocea sopranei Isabelle Haile.