Cunoscuta soprană româncă Angela Gheorghiu a vorbit în cadrul unui interviu acordat în presa internațională despre perioada copilăriei sale în România, aceasta blamând, încă o dată, pe compatioții săi și mentalitatea lor „comunistă”.
Cântăreața de operă Angela Gheorghiu a criticat faptul că mentalitatea colectivă a românilor a rămas neschimbată, deși au trecut aproape 33 de ani de la căderea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.
Angela Gheorghiu, un nou derapaj la adresa României
„Am fost un copil foarte fericit, uneori eram atât de fericită încât nu puteam îndura. Am fost un copil-minune. Mi-am dat seama că vocea mea îi face pe oameni fericiți, că îi poate face să plângă. Aveam o casă frumoasă, cu grădină, aveam animale, dar nu realizam că trăiam într-o țară dură, comunistă.
Nu realizam cât de greu era pentru părinții mei să facă rost de mâncare, nu-mi dădeam seama că nu ai dreptul să spui nimic politic. În opinia mea, nimic nu s-a schimbat în afară de faptul că avem dreptul la liberă circulație. Mentalitatea e aceeași în țara mea”, a declarat Angela Gheorghiu într-un interviu acordat pentru publicația The Sunday Independent.
Angela Gheorghiu îl numește „trădător” pe dirijorul Cristian Măcelaru
În vara acestui an, Angela Gheorghiu l-a criticat pe Cristian Măcelaru pentru că a ales să dirijeze, în faţa Turnului Eiffel, Rapsodia Română a lui George Enescu.
„Din păcate eşti un laş şi un trădător, ştii bine ce vreau să spun! Un alt român, nu mă surprinzi deloc. Muzică populară la Paris, OMG! Cultura ta muzicală aici s-a oprit?! Păcat! Avem mari compozitori români, nu uita asta niciodată, pe care publicul internaţional nu îi cunoaşte, şi eu i-am cântat şi interpretat pe foarte mulţi pe toată planeta, dar tu nu ai studiat în România şi, atenţie, ai mari lacune pe acest subiect“, a scris soprana pe Facebook.
Mai apoi, Angela Gheorghiu a postat tot pe pagina de Facebook un mesaj în care își explica poziția referitor la gestul dirijorului român, context în care cântăreața a transmis: „Nu datorez nimic României, nu am fost susţinută de acest stat sau de instituţiile lui niciodată“, a scris aceasta.
Angela Gheorghiu, despre marii compozitori ai României - Ciprian Porumbescu și George Enescu
Pe lângă asta, într-un interviu acordat Contributors, artista Angela Gheorghiu a declarat că muzica lui Ciprian Porumbescu este lipsită de valoare, soprana contestându-l inclusiv pe compozitorul George Enescu.
„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri. Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu. Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceștia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp, pentru că a murit tânăr, din cauza tuberculozei. După aceea am început să auzim despre George Enescu. Mai târziu, la sfârșitul Conservatorului, am aflat și eu, prima oară de la Sergiu Celibidache, că nu numai istoria de la școală, istoria României, politică sau socială, dar și istoria culturală este alcătuită în România din false legende.
Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt așa de mari. Eu în 30 de ani nu am descoperit nicio sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginați în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artiști mari erau atunci pe planetă? Vă puteți imagina? Ce vreau eu să spun este că în România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbește de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artiști care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat”, a declarat artista Angela Gheorghiu, conform Contributors.