Sondajul care dezvăluie neglijenţa platformelor digitale faţă de intenția de lovitură de stat
- Adriana Popescu
- 11 februarie 2023, 18:38
Cercetătorii au identificat cel puțin 185 de anunțuri cu conţinut legat de o lovitură de stat pe Facebook și pe Instagram
În ciuda reacției ferme a instituțiilor și a societății cu privire la actele antidemocratice și la vandalismul din 8 ianuarie, dezinformarea continuă să fie răspândită pe rețele. Meta, proprietara Facebook, Instagram și WhatsApp, a autorizat pe platformele sale în perioada noiembrie–ianuarie difuzarea a cel puțin 185 de anunțuri cu conţinut legat de o lovitură de stat. Sondajul realizat de NetLab, un laborator apropiat de Școala de Comunicare a Universităţii Federale de la Rio de Janeiro (UFRJ), a fost dat publicităţii de [emisiunea] Fantástico și a fost obținut şi de "O GLOBO".
Anunţurile propagă obişnuitele minciuni și teorii ale conspirației. Acestea contestă victoria președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, trezesc îndoieli cu privire la urnele electronice, cer intervenția militară și convoacă sau încurajează crearea de tabere ale adepţilor loviturii de stat în fața cazărmilor (demobilizate abia după 8 ianuarie). Anunţurile au fost vehiculate de 124 de agenți de publicitate, aproape toți de mici dimensiuni. O minoritate reunește politicieni, companii și lideri sau instituții religioase. Din numărul total de anunţuri care conţin încurajări pentru lovitura de stat, doar 21 au fost îndepărtate de Meta (după 8 ianuarie, conglomeratul a anunțat că va bloca acele conținuturi care susțin invaziile).
Regulile de publicitate, o necesitate
Cercetătorii responsabili de sondaj spun că autoritățile braziliene trebuie să discute despre crearea de reguli de publicitate și despre definirea parametrilor pentru platforme, deoarece nu există transparență în moderare și nu este clar dacă Meta depune eforturi pentru a combate anunţurile care încurajează o lovitură de stat.
Deși nu constituie un număr semnificativ în universul companiei, reclamele care susţin lovitura de stat subliniază încă o dată nevoia de a discuta în mod rezonabil regulile pentru platformele digitale. Guvernul Lula a insistat asupra combaterii dezinformării, dar măsurile avute în vedere până acum pentru presupusa "apărare a democrației" riscă să alunece spre abuzuri sau chiar spre cenzură. Nu are rost să schimbi o problemă cu alta. Este necesar să se caute echilibrul delicat între protejarea libertății de exprimare și pedepsirea faptelor penale care aduc atingere legilor și Constituției.
Cel mai bun lucru ar fi să avanseze în Congres Proiectul de Lege 2.630/2020 al Congresului, cunoscut drept PL al Fake News, care a trecut deja prin mai bine de 30 de audieri publice. Printre alte puncte pozitive, acesta cere platformelor să adopte politici publice și transparente de moderare a conținutului, asumându-și o parte din responsabilitatea publicării. În mediul digital nu se poate să fii la cheremul lentorii hotărârilor justiției, așa cum se întâmplă de atâtea ori. Moderarea conținutului nu este rolul instanțelor, cu atât mai puțin al guvernelor, oricât de bine intenționate ar fi acestea. La fel de importantă ca și reglementarea activităților platformelor este protejarea libertății de opinie, potrivit oglobo.globo.com
(Traducerea Rador)