Sondajele nu vor decide câștigătorul algerilor din SUA. Coronavirusul și economia DA

Sondajele nu vor decide câștigătorul algerilor din SUA. Coronavirusul și economia DA

Dacă alegerile ar depinde doar de sondajele naționale, candidatul democrat Joe Biden l-ar învinge pe președintele Donald Trump fără drept de apel, scrie NationalInterest.

Conform sursei citate, Biden are 85% șanse să câștige alegerile din 3 noiembrie, conform prognozei electorale date de FiveThirtyEight.

Dar analiștii sondajului trebuie să fie prudenți. În 2016, aceeași prognoză electorală a indicat că Hillary Clinton avea peste 70% șanse de a câștiga alegerile. Asta nu s-a întâmplat. În ziua alegerilor, statele care erau colorate în albastru (democrate) in timpul campaniei electorale, au trecut ulterior în tabăra lui Trump, majoritatea fiind așa numite „state schimbătoare” (swing state).

Acum însă Biden a menținut o marjă mai mare în fața lui Trump, inclusiv în majoritatea statelor swing care tind să servească drept cele care înclină balanța spre o victorie clară în alegerile pentru Casa Albă. De la începutul lunii octombrie, fostul vicepreședinte a menținut un avans de aproximativ 8% în sondajele naționale împotriva lui Trump, cu o marjă de aproape trei la sută mai mare decât cea obținută de Clinton în în 2016. Biden are în mod clar un avantaj mai mare decât avea democrata Clinton acum patru ani, dându-le democraților speranța că îl va scoate pe Trump afară din Casa Albă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, Trump a petrecut patru zile la Centrul Medical Militar Național Walter Reed, unde a primit tratament pentru COVID-19, deoarece a prezentat simptome ușoare și a necesitat oxigen suplimentar. În timp ce medicii președintelui au comunicat cu țara în condițiile lui Trump, rămâne încă neclar când a fost testat negativ pentru coronavirus.

Când Clinton și Trump au concurat pentru Biroul Oval, bătălia la baionetă s-a dat după cum se știe pe alegătorii din Florida. Iar Trump a fost cel care a câștigat, în final, votul statului în ziua alegerilor, cu doar un procent mai mult din votul popular.

Un alt stat pe care Clinton și Trump l-au preluat pe rând în ceea ce privește sprijinul electoral a fost Carolina de Nord. Un stat care a fost colorat timp de aproape patru decenii în roșu (republican), cu excepția momentului 2008, când democratul Barack Obama l-a cucerit. Avansul strâns al lui Biden în acest se situează acum undeva la 2,8%, o creștere înregistrată și după ce Trump a fost testat pozitiv pentru covid-19.

Un nou câmp de luptă se prefigurează în aceste zile. Arizona. Colorat în albastru o singură dată în ultimii 50 de ani, acum arată că Biden beneficiază de un sprijin de 48,6% din partea alegătorilor, în timp ce Trump are 44,8 procente. Trump a scăzut acum în acest stat, în comparație cu 2016, când benficia de 45%.

Dar, ce înseamnă toate acestea?, explică NI. Că statele swing înclină balanța mai mult pentru Biden și mai puțin pentru Trump. Unii analiști dau această „prăbușire„ a președintelui pe seama gestionării dezastruoase a pandemiei coronavirusului, care a ucis peste 214.000 de americani.

Dar, cu trei săptămâni înainte de alegeri, americanii se bazează pe acuratețea sondajelor, așa cum au făcut-o în 2016. Deși avansul lui Biden în statele swing pare să fie mai puternic, rezultatele reale ale alegerilor rămân o ecuație cu multe nescunoscute, în contextul în care pandemia și criza economică continuă.

Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!

Germania, fascinată de „secretul” Primei Doamne din România