Sondajele de opinie reflectă adevărul sau manipulează. Ce cred oamenii, pe „Hai România!”

Sondajele de opinie reflectă adevărul sau manipulează.  Ce cred oamenii, pe „Hai România!”Sondaj Sursa foto: Arhiva EVZ

În cadrul unui nou sondaj publicat pe canalul de YouTube „Hai România!”, oamenii au răspuns la o nouă provocare, care are legătură chiar cu sondajele de opinie.

Sondajul în cauză reflectă opinia publicului, cei din urmă votând într-un număr considerabil. Peste 1.000 de persoane au votat, iar unul dintre răspunsuri a strâns cele mai multe voturi, semn că majoritatea are deja o părere bine formată.

Ce cred oamenii despre sondajele de opinie?

Pe canalul de YouTube „Hai România!”, oamenilor li s-a adresat următoarea întrebare: „Credeți în rezultatele sondajelor de opinie?” Aceasta a fost urmată de trei categorii de răspuns, și anume:

Da, sunt un indicator fidel al situației de moment (5%)

Nu, sunt un instrument de manipulare (92%)

Am altă opinie (opțional - o puteți citi în comentarii) (3%)

Răspunsul care a primit cele mai multe voturi din partea oamenilor a fost „Nu, sunt un instrument de manipulare”. Peste 90% dintre votanți sunt de părere că sondajele de opinie manipulează, iar în spatele acestui răspuns pot exista mai multe interpretări. Spre exemplu, sondajele de opinie pot fi formulate în așa fel încât să influențeze răspunsurile oamenilor.

Pot exista sugestii subtile care să ghideze votanții către varianta dorită. Probabil și lipsa transparenței poate fi un motiv în plus pentru care oamenii aleg să creadă că sondajele de opinie constituie un instrument de manipulare. Un alt aspect ar putea fi și experiențele negative avute în trecut. Cert este că, majoritatea oamenilor au votat în această direcție. În schimb, celelalte două răspunsuri nu se pot lăuda cu un număr atât de mare de voturi.

Oamenii nu au încredere în sondajele de opinie

Așa cum reiese și din voturile oamenilor, dar și din comentariile de pe YouTube, sondajele de opinie nu sunt tocmai cel mai bun instrument folosit în diversele campanii.

Pe locul al doilea se regăsește răspunsul „Da, sunt un indicator fidel al situației de moment” cu 5% din voturi. Astfel, se poate observa o diferență considerabilă între cele două poziții adoptate de oameni. Doar 5% din cei care au votat au o părere bună legată de subiectul în cauză, și anume sondajele de opinie.

Iar pe locul al treilea se află răspunsul „Am altă opinie”, unde oamenii au fost invitați să-și exprime gândurile în secțiunea de comentarii. Aici, procentajul a fost de 3%. Au fost persoane care au ales să-și dea cu părerea despre sondajele de opinie. Unii dintre ei au răspuns că depinde foarte mult de categoriile de oameni care răspund. Alții au spus că depinde foarte mult și de cei care realizează sondajul. Părerile oamenilor sunt diferite și complexe.

Subiectul sondajului de astăzi este interesant și relevant. Deși astfel de instrumente se folosesc din ce în ce mai des pentru a măsura răspunsurile oamenilor, tot mai mulți le consideră ca fiind manipulatoare. Scepticismul românilor este justificat, diverși factori conducând spre această opinie.

Poți VOTA aici.

Ne puteți urmări și pe Google News