Jocurile alegerilor europarlamentare. Un sondaj surpriză dă PNL pe primul loc. Băsescu ridică PMP

Jocurile alegerilor europarlamentare. Un sondaj surpriză dă PNL pe primul loc. Băsescu ridică PMP

Ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale vine cu cifre care răstoarnă toate calculele politice. Liberalii, pentru că au știut să se „cațere” pe mișcări populare, au trecut pe primul loc, la o mică diferență de PSD, dar sunt primii; candidatura lui Traian Băsescu pe lista PMP propulsează partidul, iar electoratul pare interesat de aceste alegeri. Intenția de participare la vot se ridică la un procent record: 49 la sută. Soarta USR-PLUS este în mâinile președintelui Iohannis, care le poate trage preșul de sub picioare în chestiunea referendumului.

Se apropie termenul până la care partidele politice și independenții pot depune listele de susținători la Biroul Electoral Central. Au apărut și ultimele cifre legate de scrutinul european din 26 mai, care este considerat un barometru pentru alegerile prezidențiale din iarnă. În timp ce Politico.eu, cea mai influentă publicație a Uniunii Europene, dă drept câștigătoare de locuri în PE aceleași șase formațiuni (PSD, PNL, ALDE, USR, Pro România și PLUS), sondajele interne, făcute cu instrumente directe, dau cu totul alte cifre.

Polarizare pe liberali

Prima surpriză a sondajului este numărul celor care intenționează să participe la vot, aproape jumătate. În sondajul BCS, se constată o activare a prezenței la vot, procentul celor interesați să decidă europarlamentarii români este de 49%. Același sondaj plasează PNL pe primul loc. Directorul BCS, Bruno Ștefan, explică fenomenul de polarizare în cazul liberalilor. Rareș Bogdan, dar și mișcările populare, de exemplu #șî eu, au fost „confiscate” și se decontează în contul PNL. Revolta civică pe care s-a urcat PNL a adus partidul pe primul loc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă se bagă, se duce”

Cea mai interesantă evoluție este la PMP, partidul lui Traian Băsescu. Au fost făcute măsurători cu fostul președinte pe listă și fără el. Băsescu a ridicat procentul de alegători. O parte însemnată a electoratului care nu este captiv se va orienta către Traian Băsescu. Asta l-a și determinat să candideze. Nu va fi de formă, să tragă partidul. Potrvit surselor din partid, nu ar vrea să intre în competiție, dar dacă se bagă se și duce la Bruxelles. Este posibil ca formațiunea să obțină 3 mandate în PE, obiectivul lor nu este doar să treacă pragul. PMP a făcut câteva mișcări interesante în ultima perioadă, care i-ar putea aduce voturi din diasporă. Din Moldova, dar și de la comunitatea de români din America, care depășește un milion de persoane.

Orientarea liderului PMP Eugen Tomac către românii din SUA vine și ca urmare a candidaturii independentului George Simion, cunoscut unionist, care, potrivit surselor noastre, a fost încurajat să intre în cursa electorală pentru a rupe voturi de la PMP.

Recent, Tomac a fost în America unde s-a întâlnit cu Donald Trump, dar și cu fiul acestuia Donald Trump Jr.

„În această seară am fost invitat la reședința din Florida a Președintelui Statelor Unite, Donald Trump, la o cină festivă organizată de Partidul Republican cu prilejul „Lincoln Day”. Am răspuns acestei invitații din partea partenerilor mei politici din Statele Unite, deoarece eu cred cu tărie în parteneriatul dintre statele noastre.

Gazda noastră, familia Trump, a oferit tuturor celor prezenți o adevărată lecție de patriotism. Întâlnirea cu Președintele Donald Trump și Melania Trump a fost un moment unic și i-am adresat liderului de la Casa Albă invitația de a vizita țara noastră!”, a anunțat liderul PMP.

Mare parte a românilor care trăiesc aici și care vor vota ar putea fi influențați de apropierea lui Tomac de liderul american, însă în România Traian Băsescu este cel care va face cărțile.

Dilemele lui Iohannis

În ceea ce privește USR-PLUS, Aliața a scăzut mult în sondaje, de unde și dorința de a-l determina pe Klaus Iohannis să le ridice mingea la fileu, însă acest lucru ar aduce prejudicii partidului președintelui. Dacă la referendum va merge pe tema impusă de Alianță prin ONG-urile pe care le controlează, anticorupția, rezultatele vor intra în contul USR-PLUS, ceea ce nu vor deloc liberalii. Pentru că, la alegeri, PNL nu se luptă cu PSD, ci cu oamenii lui Barna și Cioloș. Care, oricât de triumfaliști pozează, sunt conștienți că nu au un bazin electoral stabil. Faptul că nu au știut sau nu au putut să-și cultive electoratul prin contacte directe le conferă nesiguranță. Între euforia de pe online și realitatea din offline este o mare diferență.

PSD este stabil

În ultimul sondaj Politico.eu PSD se menține pe primul loc cu 25,81%, care îi asigură zece locuri în Parlamentul European. Pe locul doi se clasează PNL. În mod surprinzător, în sondajul intern, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă cresc. Un aport considerabil are și Carmen Avram, numărul doi pe lista pentru PE.

O altă surpiză vine de la Sebastian Ghiță, care a anunțat că își retrage candidatura de pe lista PRU. El susține că este supus unui nou asalt din partea procurorilor și că nu vrea să își expună familia.

 În urmă cu aproximativ două săptămâni, PRU anunța că lista pentru europarlamentare va fi deschisă de Sebastian Ghiță, urmat de Bogdan Diaconu și avocata Laura Vicol.