Evenimentul Zilei > Social > Sondaj. Peste jumătate din populația României crede că inflația poate fi combătută prin reducerea consumului. Mărirea salariilor, o altă soluție pentru cei afectați de scumpiri
Sondaj. Peste jumătate din populația României crede că inflația poate fi combătută prin reducerea consumului. Mărirea salariilor, o altă soluție pentru cei afectați de scumpiri

Sondaj. Peste jumătate din populația României crede că inflația poate fi combătută prin reducerea consumului. Mărirea salariilor, o altă soluție pentru cei afectați de scumpiri

Inflația a atins cote alarmante, ajungând la un record de 13,8%, contrar prognozei BNR, care stipula o creștere de până la 12,5% pentru anul 2022. În urma unui sondaj de opinie, se constată faptul că 58% din cetățenii români chestionați consideră că efectele inflației pot fi diminuate prin reducerea consumului.

Datele publicate de Reveal Marketing Research arată că 67% din românii chestionați în cadrul sondajului percep Guvernul țării drept responsabil de nivelul mare al inflației din țara noastră, dintre aceștia, 77% fiind indivizi de peste 45 de ani.

Sondaj de opinie cu privire la inflație și creșterea prețurilor

Mai mult, 42% dintre respondenții din mediul urban spun că sunt informați ori foarte bine informați referitor la fenomenul inflaționist. Categoriile care se declară mai puțin informate sunt femeile, cu 35%, tinerii sub 35 de ani cu 34% și românii cu venituri mici, un procent de 35% din respondenți.

Printre cele mai mari creșteri de preț resimțite de români sunt cele din sectorul alimentar, cu 77%, alături de prețurile la energie și gaze, cu 70% și combustibil, cu 77% din totalul răspunsurilor formulate.

Românii, dispuși să-și schimbe stilul de viață pentru a reduce inflația

58% dintre respondenții sondajului spun că problema inflației ar putea fi rezolvată prin reducerea consumului propriu, dintre care 63% bărbați, 71% cetățeni cu vârste de peste 55 de ani și persoane cu venituri ridicate, 65% din cei chestionați.

Tinerii cu vârste între 18-24 de ani (53%) se arată cel mai puțin dispuși să renunțe la stilul de viață actual pentru a reduce consumul, fiind de acord doar cu mărirea de salariu (58%), în timp ce un sfert din totalul celor chestionați spun că se gândesc să emigreze, pentru a nu fi afectați de inflația din România.

Mărirea de salariu, o soluție pentru românii afectați de scumpiri

Efectele inflației ar putea fi diminuate și prin cererea unei măriri de salariu, conform sondajului, 42% dintre respondenții din mediul urban fiind de acord cu această opțiune.

O altă cauză a inflației crescute este dată de starea de conflict din Ucraina, spun 60% din români, dintre care 70% cu venituri ridicate. După război, pandemia, cu 42% și corporațiile, cu 31%, ar fi de vină pentru nivelul ridicat al inflației.

Sondajul realizat de Reveal Marketing Research s-a desfășurat între 20-26 aprilie 2022, utilizând un eșantion de 1.005 indivizi adulți din mediul urban, cu acces la internet.