Un sondaj făcut în Transilvania arată că maghiarii din această zonă a României au fost acaparați de propaganda prim-ministrului Ungariei Viktor Orban. Mulți au început să susțină Rusia în războiul din Ucraina.
A fost făcut un sondaj pe locuitorii maghiari din Transilvania, în luna decembrie a anului trecut. Mulți dintre ei au început să susțină regimul impus de Vladimir Putin în Rusia. Rezultatele au arătat că românii au încredere în Uniunea Europeană, în NATO și în Statele Unite. În același timp, maghiarii din Transilvania cred doar ce transmite prim-ministrul Viktor Orban și guvernul condus de partidul său, Fidesz.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că maghiarii au aflat informații în legătură cu războiul din Ucraina doar prin mass-media publică maghiară, care este supusă premierului de la Budapesta. Orban s-a plasat de partea Rusiei încă de la începutul conflictului armat. Șeful guvernului de la Budapesta chiar i-a cerut Ucraiei să renunțe la război. În plus, Ungaria s-a opus de mai multe ori prelungirii sancțiunilor UE asupra Rusiei.
Care au fost rezultatele sondajelor
Politologul Tibor Toró a comentat rezultatele sondajelor făcute pe populația maghiară din Transilvania. În urma sondajelor s-a observat că doar 25% dintre cetățenii din Ținutul Secuiesc au considerat că Vladimir Putin și Rusia sunt responsabili pentru războiul din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre respondenți, 53%, au spus că Ucraina și NATO sunt de vină pentru declanșarea invaziei deoarece Kievul a devenit prea apropiat de aliația nord-atlantică.
Este important de precizat că aceste rezultate sunt în contradictoriu cu părerile românilor din Transilvania. Aproximativ 74% dintre respondenții români din acea zonă cred că Rusia este de vină pentru război, iar doar 16% dau vina pe Ucraina și NATO. Politologul a început, după declanșarea războiului, un sondaj alături de sociologul Tamás Kiss.
Cei doi au vrut să observe modul în care minoritatea maghiară din România și românii din Transilvaia văd războiul. Respondenții au fost întrebați ce poziție ar trebui să adopte țara noastră în contextul geopolitic actual. Aproximativ 90% dintre dintre respondenții din Ținutul Secuiesc și 86% dintre maghiarii din Transilvania au spus că ar trebui păstrată o distanță egală față de ambele părți. În jur de 5% cred că Ucraina ar trebui să primească mai mult sprijin, potrivit Transtelex.