Cercetarea sociologică arată că 40,8% nu ar vota o femeie în funcția de președinte al României. Aceeași cercetare arată că 42,9% dintre români consideră că este mai puțin important dacă președintele este bărbat sau femeie.

În același timp, 38,1% spun că o femeie nu ar fi potrivită pentru funcția de președinte, în timp ce 11,9% dintre respondenți afirmă că o femeie e mai potrivită pentru funcția de președinte decât un bărbat.

Alegerea unei femei în funcția de președinte al României nu ar schimba nimic, apreciază 39,9% dintre cei care au participat la sondaj. Totodată, 23,1% cred că ar schimba lucrurile în bine, 15,4% spun că ar fi mai rău cu o femeie-președinte.

Barometrul "INSCOP — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 30 august — 4 septembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.