Sondaj îngrijorător: un medic din doi a fost hărțuit sexual de pacienți

Medici. Sursă foto; Freepik

Acesta este rezultatul analizei a douăzeci și două de studii realizate în șapte țări din diferite regiuni ale lumii. Despre medici, dar nu oricum. Royal College of Physicians, care reprezintă medicii britanici, a descris rezultatele studiului drept „profund alarmante”.

Deși hărțuirea sexuală la locul de muncă este o problemă bine cunoscută în multe sectoare, ea are o dimensiune deosebit de importantă în domeniul medical. Medicii solicită măsuri de protecție mai stricte.

Doamnele medic sunt preferate

Doctorița Caroline Kamau-Mitchell de la Birkbeck, Universitatea din Londra, a publicat recent o analiză a douăzeci și două de studii efectuate în șapte țări (Regatul Unit, Canada, Australia, Statele Unite, Israel, Germania și Malaezia) despre hărțuirea sexuală a medicilor de către pacienți.

Rezultatele sunt copleșitoare, iar cifrele variază considerabil în funcție de sex. 52% dintre femeile doctor au fost confruntate cu astfel de comportamente, comparativ cu 34% dintre bărbați (45% în total).

Hărțuire insidioasă

Medicii raportează o listă lungă de comportamente nepotrivite pe care le-au suferit, în special femeile. Printre acestea se numără: avansuri nedorite, glume cu conotații sexuale sau solicitări insistente de întâlniri romantice. Aceste comportamente includ uneori și atingeri inadecvate sau comentarii explicite în timpul consultațiilor.

Unii medici au fost chiar nevoiți să facă față pacienților care și-au expus părțile intime. Sau care au afișat erecții în timpul examinărilor medicale.

Royal College of Physicians, care reprezintă medicii britanici, a calificat rezultatele studiului drept „profund alarmante”.

„Aceste medii, echipate insuficient cu dispozitive de supraveghere, cresc riscul de agresiuni”, a subliniat Hilary Williams, vicepreședinta RCP pentru Țara Galilor. Ea explică faptul că multe spitale vechi nu au sisteme de securitate adecvate, lăsând medicii vulnerabili în fața acestor comportamente nepotrivite.

La noi

În România, hărțuirea sexuală este sancționată prin Legea 202/2002 și este definită ca fiind un comportament nedorit cu conotație sexuală. El este exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane. Și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.

Totodată, în Codul Penal hărțuirea sexuală este considerată infracțiune atunci când victima este intimidată. Este definită ca „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare” și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. (Codul Penal 2009).